KFPS Royal Friesian

Nieuws

Cyril Voskamp: “Het was liefde op het eerste gezicht”

24/04/2021

Eigenlijk had Cyril Voskamp een ander paard op het hoog, totdat ze op slag verliefd werd op de 2,5-jarige hengst Witse van het Binnenveld (Tsjalke 397 X Haitse 425). Ondanks dat de eerste tijd samen niet zonder slag en stoot ging, is de amazone heel trots op wat ze samen bereikt hebben. Momenteel zet de combinatie de laatste puntjes op de i voor hun M-debuut en hebben ze grote ambities voor de toekomst. De Fries stond bij verkoop gestald bij hengstenhouderij Hestegaarden in Noord-Brabant. 'We gingen toendertijd eigenlijk bij een 6-jarige hengst kijken, maar daar had ik niet gelijk een klik mee', steekt Voskamp van wal. 'Mijn vader kreeg toen Witse op het hoog en ik viel gelijk voor zijn uiterlijk. Het is een knappe verschijning en hij kan heel goed sjouwen, liefde op het eerste gezicht dus. Ondanks dat ik geen ervaring had met jonge paarden én dat we wisten dat het niet makkelijk zou worden, is ons verhaal hier begonnen'.

Jonge hengst

Een week na de hengstenkeuring kwam de hengst bij Voskamp op stal en ging de nieuwe combinatie langzaam aan de slag. 'Ik ging van een ervaren paard naar een jonge hengst, dus het was wel even pittig', vervolgt ze lachend. 'Als hengst zijnde was Witse in de omgang een drama, maar op het moment dat hij een zadel op kreeg was het een totaal ander paard. Zodra ik er opzat heerste er een bepaalde harmonie tussen ons, wat niet altijd even goed meewerkte. Hij wilde te snel en te veel leren, terwijl ik van mening ben dat Friezen laatbloeiers zijn en hem de kans wilde geven om uit te groeien. Hierdoor ging het doorrijden echt heel goed, het ging zelfs makkelijker dan ik van tevoren had verwacht. Vanaf het begin af aan was mijn doel om het maximale uit ons als combinatie te halen zodat we onze dromen na konden jagen'. Ondertussen is de 5,5-jarige Witse gecastreerd en is hij M-startgerechtigd. 'We beginnen hem nu pas echt op te pakken voor het hogere werk, omdat hij zodanig uitgegroeid is dat hij meer in training kan staan', legt de amazone uit. De harmonie tussen paard en ruiter is er de afgelopen jaren alleen maar sterker op geworden. 'Als we op wedstrijd gaan merk ik aan Witse dat hij weet dat we een proef gaan rijden. Op het moment dat we de ring in gaan, gaan de oortjes naar voren en de nek erop, dan heeft hij gelijk de go. Ik hoef alleen maar te zitten en te rijden en daar kunnen we beide heel erg van genieten. Het wedstrijdrijden met hem is een beetje een meisjesdroom'.

Kans

Momenteel is de combinatie bezig met de contragalop en pakken ze de oefeningen uit het Z mee in de training. Terugkijkend op de afgelopen jaren is de amazone erg trots op haar ruin. 'Ik ben vooral erg blij met de progressie onder het zadel, daarnaast is het vertrouwen ook echt verbeterd. Witse was in het begin heel erg eenkennig en had een beetje moeite met het vertrouwen, maar dat is de laatste jaren heel hard gegroeid. Als hij mijn auto hoort vanuit de wei staat hij vrijwel gelijk bij het hek, we hebben gewoon echt een speciale band'. Voskamp had nooit verwacht dat het verhaal zo goed uit zou pakken. 'Als hengst zijnde was hij heel bijterig en was er geen land mee te bezeilen, dat werd pas beter na zijn castratie. Pas toen hebben we de kans gekregen om een band op te bouwen en daar hebben we nog steeds profijt van', blikt de amazone enthousiast terug. 'Onze ambitie is om zo ver mogelijk te komen in de sport zodat we hopelijk samen een succesvolle wedstrijdcarrière tegemoet kunnen gaan'. Bron: Hoefslag Foto: Privébezit