KFPS Royal Friesian

Nieuws

Jurybijeenkomst: fokdagen, juryhandboek, buitenlandse keuringen en meer…

09/07/2021

Op zaterdag 3 juli kon het jurykorps weer voor het eerst live bijeenkomen voor een uniformeringsbijeenkomst ter voorbereiding op de komende keuringen. De afgelopen drie maanden hebben maar liefst 31 locatiekeuringen plaatsgevonden. Vanaf 1 juli zijn we wat keuringen betreft weer terug bij het reguliere systeem van fokdagen, stamboek- en veulenkeuringen. Daarnaast staan er veel buitenlandse keuringen gepland. Tijd dus om bij te praten en het keuringsbeleid weer even scherp te krijgen.

Juryhandboek

Na een gastvrije ontvangst bij dekstation Henswoude werd het ochtendprogramma gestart onder leiding van de inspectie. De interne richtlijnen, eigenlijk een interpretatie van het Keuringsreglement, zijn verzameld in een Juryhandboek. De geüpdatete versie van dit boek werd besproken. Zo kwamen onder andere de Kroon- en Modelverklaring, de becijfering van paarden, dierenwelzijn en de procedures in het buitenland aan bod.

Buitenlandse keuringen

Ook werd de keuringsindeling besproken. Het is nog onzeker hoe de keuringen in het buitenland gaan verlopen in verband met de dan geldende COVID-maatregelen maar er wordt zoveel mogelijk gepland zodat er op het laatste moment besloten kan worden of het een ‘go’ or ‘no go’ is. Vorig jaar is er alleen in een aantal van de ons omringende landen gekeurd. In Nederland is de fokkerij in principe gewoon doorgegaan. We hopen voor de buitenlandse leden dat ook zij weer verder kunnen dit jaar.

Opleidingstraject

Juryleden werden voorbereid op mogelijk nieuwe rollen als voorzitter of lineair scoorder. Hiervoor wordt een degelijk opleidingstraject aangeboden. Het is belangrijk dat juryleden de kansen en ruimte krijgen om zich door te ontwikkelen. Tot slot werd een toelichting gegeven op de PAVO Fryso Bokaal editie 2021. Het jurykorps neemt de beoordeling van de selecties in de buitenlanden (Denemarken, Duitsland, België) voor haar rekening. Na de lunch verplaatste het gezelschap zich naar buiten om gezamenlijk een zestal paarden te beoordelen en bespreken.

Vragen? Laat het weten!

Het jurykorps doet haar uiterste best om uw paarden op de juiste manier te beoordelen. Als u vragen heeft over de beoordeling van uw paard, kunt u de betreffende juryvoorzitter na de keuring altijd benaderen voor een nadere uitleg op de keuringsdag zelf of door even te bellen. We hopen u weer te treffen op één van de fokdagen of stamboekkeuringen! [gallery ids="17452,17451"]

123movies