KFPS Royal Friesian

Nieuws

Moderne Fokelien T.J. (Mewes 438) fokdagkampioen Duitse Meindershagen.

07/08/2021

Fokdagkampioen op de keuring in het Duitse Meindershagen op zaterdag 7 augustus werd de vierjarige rastypische en modern gebouwde Fokelien T.J. Ster (Mewes 438 x Tsjalle 454) van Stephanie Dietrich en gefokt door Tj. Jongsma. Het reservekampioenschap ging naar de vijfjarige Clara van den Meyerhöfen Ster (Pier 448 x Jerke 434), gefokt door Hans-Jürgen Bothmer en in eigendom van Heinrich Vernhold.

Twee maal tweede premie

Een kleine 20 paarden kwamen er op deze keuring in Duitsland. De beide merries kregen  een Ster met een tweede premie. ‘De kampioen heeft een mooie moderne bouw, stapt goed en heeft in draf mooie momenten’, beschreef Wil Thijssen die samen met Frans Smits de jury vormde. ‘De reservekampioen heeft niet helemaal die moderne uitstraling, maar wel een zeer goede stap en een prima draf.’

Twee eerste premie veulens

Aan de veulens werden twee eerste premies uitgereikt: één voor een merrieveulen en één voor een hengstveulen en daarmee was ook meteen bekend welke veulens het kampioenschap mee naar huis konden nemen. De zeer lichtvoetig bewegende Ribanna van Braukhusen (Menne 496 x Tsjalle 454) van Silvia Steinrucken werd de kampioen bij de merrieveulens. Sissi van de Wickeschliede (Gjalt 426 x Alke 468) kreeg een tweede premie en werd reservekampioen. Bij de hengstveulens was het oranje lint voor Rubin van Bielefeld (Markus 491 x Tsjalke 397) van de familie Beissner en werd met zijn mooie zelfhouding kampioen. Ook hier was de reservetitel voor een veulen van Stephanie Dietrich en van Gjalt 426: de met een tweede premie gewaardeerde Piet van de Wickeschliede (Gjalt 426 x Mewes 438).

Jeugdkampioenschap voor Mientje

Jaarling Mientje Cordes de Mendoza (Menne 496 x Doaitsen 420), gefokt door Jan Cordes en in eigendom van Johan Onderdijk, kreeg een tweede premie. De jaarling stapte actief en met ruimte, draafde met takt en kracht en werd jeugdkampioen.

Halve finale Pavo Fryso

In het ochtendprogramma was er eerst ruimte voor de IBOP en de selectie voor de Pavo Fryso Bokaal. In een heel correct gereden proef kreeg de tienjarige Jetse fan Henswoude (Wobke 403 x Lute 304) met eigenaar en ruiter Julia Balzer 71 punten. Jakob Herzel reed de vijfjarige Condor von JoWe (Bene 476 x Folkert 353) met een krachtige draf en veel balans en sterke achterhand in de galop naar 67 punten in de selectie voor de Pavo Fryso Bokaal, waarmee hij door mag naar de Centrale Keuring voor de halve finale.    

123movies