KFPS Royal Friesian

Nieuws

Primeur op de Centrale Keuring: Xerxina-trofee

15/09/2021

Op de Centrale Keuring wordt dit jaar voor het eerst een nieuwe trofee uitgereikt: de Xerxina-trofee. Deze trofee is voor een 7 jaar of oudere merrie -aanwezig op de Centrale Keuring- die minimaal subtop dressuur loopt. Wijlen Petra van den Heuvel heeft deze mooie prijs mogelijk gemaakt en zet daarmee een merrie in het zonnetje die zowel in exterieur, beweging als sportprestaties tot de allerbeste van het ras hoort.

Fokster van Edelien van Blessum

Petra van den Heuvel is afgelopen februari op 71-jarige leeftijd overleden. Als speaker, hippisch journalist en hoofdredacteur van Phryso heeft ze lange tijd een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Friese paard. Ze schreef boeken over Friese paarden en was de initiatiefneemster van de videoserie 'Zijne Majesteit de Fries'. Zelf fokte ze ook. De bekende Edelien -'de speer'- van Blessum (Sierk 326), die met Jaap van der Weg zes keer de Gouden Swipe won, stamt uit haar fokkerij. Edelien haar overgrootmoeder is Xerxina Model Preferent (Mark 232 x Tabe 203). De in 1969 geboren Xerxina - uit stam 50 - was de stammoeder van de fokkerij van Van den Heuvel. En daarmee is meteen de naam Xerxina trofee verklaard.

Prijs met 750 euro

De Xerxina-trofee is een wisseltrofee die vergezeld gaat met een geldprijs van 750 euro. De fokker, de eigenaar én de ruiter krijgen ieder 250 euro bij het winnen van de prijs, die zaterdagmiddag 18 september uitgereikt gaat worden door twee vriendinnen van Petra van den Heuvel, Dukke Rinzema-Pebesma en Rieneke Kamminga, die mede vorm gegeven hebben aan deze trofee.    

123movies