KFPS Royal Friesian

Nieuws

Blog 3 CO: Marten fan Starking naar Verkort Onderzoek

01/10/2021

De negenjarige Marten fan Starking Ster Sport AA (Dries 421 x Abe 346) is via de herkeuring toegelaten tot het Verkort Onderzoek. In 2016 deed hij mee aan het Centraal Onderzoek waar hij de eindstreep net niet haalde. De hengst is daarna in de sport gereden, zowel in het mennen, tuigen als onder het zadel heeft hij zich inmiddels in de hoogste klassen geplaatst, waarbij hij ook een IBOP van 80 punten heeft neergezet. Marten komt uit merriestam 94 en zijn verwantschap is 17.2%. Ook Tizian fan Ass (Epke 494) kwam naar de herkeuring. Hij is een grote ambassadeur voor het Friese paard in de sport en liet tijdens een keurige PSG proef zien. Helaas stonden bemerkingen op het beenwerk en exterieur een aanwijzing in de weg.

Van zadel naar mennen

Het aantal hengsten dat nu nog kans maakt op goedkeuring als stamboekhengst komt hiermee op 16, waarbij Marten de laatste twee weken zal aansluiten in Exloo. Met de jonge hengsten gaat het ondertussen voortvarend. Inmiddels zijn ze bijna op de helft van hun Centraal Onderzoek. De gastruiters Marten Luiten en Frans van den Heuvel zijn de afgelopen week voor de tweede keer komen rijden en hebben van paarden ‘gewisseld’ waarmee ze nu op alle hengsten hebben gereden. Daarmee komt ook het moment van tussenbeoordeling voor de eigenaren dichterbij. De hengsten worden overigens niet alleen onder het zadel gereden, maar ze zijn alweer voor de tweede keer ingespannen. Het is een discipline die van de jonge paarden best een hoop vraagt, zo bleek uit het onderzoek dat Carolien Munsters en haar team vorig jaar (en ook dit jaar) door middel van lactaat- en hartslagmetingen is gedaan.

Mennen en tuigen gecombineerd in examen

Met de resultaten uit dat onderzoek is het trainingsschema aangepast, en ook het laatste examen van de hengsten zal er anders uitzien dan andere jaren. De aparte men- en tuigproef op de examendag komt te vervallen. Het laatste examen bestaat uit een gecombineerde proef, waarbij de hengsten tussen het mengedeelte ook tuigpaardmomenten zullen laten zien. Ze hebben nog een paar weken de tijd om hierop te oefenen.

123movies