KFPS Royal Friesian

Nieuws

Blog 2 CO: Drys Ygrek (Omer 493) sluit aan

24/09/2021

Het Centraal Onderzoek is afgelopen week uitgebreid met Drys Ygrek (Omer 493 x Fabe 348). Bij de aanlevering begin september was de hengst niet helemaal fit, maar na de veterinair beoordeling op woensdag 22 september is hij alsnog ingestroomd in Exloo. De vierjarige hengst komt uit stam 50 en heeft een heel laag verwantschapspercentage van 15,8%. Helaas heeft ook een hengst het CO verlaten: Wibald Z (Hette 481) was onvoldoende trainbaar en is weer terug naar zijn eigen stal. Daarmee komt het aantal hengsten in het Centraal Onderzoek op 15.

Gastruiters en nieuwe stalmanager

De jonge hengsten zijn inmiddels ruim twee weken in Exloo. Ze zijn goed gewend, ook aan de nieuwe stalmanager Berber van der Veer. Zij heeft het stokje overgenomen van Daniëlla Smit die de eerste week Berber heeft ingewerkt. Berber verblijft in Exloo en heeft een dagtaak aan de verzorging van de hengsten. Wanneer de vier amazones komen rijden assisteert ze met het op- en afzadelen. De vier amazones rijden de jonge hengsten drie maal in de week intensief onder het zadel, de andere dagen krijgen ze een hersteltraining of beweging in de paddock, stapmolen of aan de longeerlijn. Afgelopen week kwamen ook gastruiters Marten Luiten – opgenomen in het KNHS talententeam – en de ervaren Frans van den Heuvel naar Exloo om de jonge hengsten te rijden. Dit in combinatie met een eerste observatiemoment voor de Hengstenkeuringscommissie, waarbij ook de eigenaren welkom waren om een kijkje te nemen.

Eerste menervaring

Ook hun eerste kennismaking met de menwagen tijdens het Centraal Onderzoek hebben de jonge hengsten de afgelopen week gehad. In het CO worden de hengsten zowel onder het zadel als voor de menwagen en in tuig gereden en beoordeeld. We hebben tenslotte een veelzijdig ras. Toch is de combinatie van deze drie disciplines een stevige uitdaging, zo bleek ook uit de testen die Carolien Munsters en haar team hebben gedaan vorig jaar. Daarom is besloten om de men- en tuigproef samen te laten smelten. Eerdere berichten over het Centraal Onderzoek: Blog 1 CO: van fittest tot bosrit Centraal Onderzoek 2021 van start met 17 hengsten  

123movies