KFPS Royal Friesian

Nieuws

Blog 4 CO: Hidzer (Markus 491) verlaat Exloo, Hidde (Meinte 490) krijgt jaar uitstel

05/10/2021

Twee hengsten hebben de afgelopen dagen het Centraal Onderzoek verlaten: Hidzer W. Ster (Markus 491 x Tsjerk 328) en Hidde fân Stal Bellefleur Ster (Meinte 490 x Thorben 466). Hidzer heeft helaas te weinig progressie laten zien in de trainingen. Gedurende de kleine maand dat de jonge hengst in het Centraal Onderzoek meedraaide is hij door de Hengstenkeuringscommissie meerdere malen bekeken, waaronder twee keer met de gastruiters.

Hidde kan weer instromen

Hidde is ook weer thuis, maar wel met de uitnodiging om volgend jaar in te stromen bij de voorrijdagen. De hengst doet nog zeer jeugdig aan, zo laat de Hengstenkeuringscommissie weten. Op dit moment kan Hidde zich onvoldoende laten zien, maar hij is wel een fijn paard om mee te werken, zo geeft het team aan. Hidde krijgt de tijd om sterker te worden en mag zich volgend jaar weer melden tijdens de voorrijdagen om daarmee weer kans te maken op een plek in het Centraal Onderzoek.

Weloverwogen beslissingen

Niet alle hengsten die in Exloo staan voor het Centraal Onderzoek krijgen op 13 november de felbegeerde status van KFPS stamboekhengst. Een flink aantal valt al voortijdig om verschillende redenen af. Daarbij is de Hengstenkeuringscommissie omringd is door een team van begeleiders, trainers en dierenartsen om zo een weloverwogen beslissing te nemen. Vanzelfsprekend worden de eigenaren in dit proces op de hoogte gebracht van de bevindingen en meegenomen in de besluiten. Uiteindelijk gaat het erom na 70 dagen testen hengsten over te houden die een bijdrage leveren aan het verbeteren van het Friese paard.

123movies