KFPS Royal Friesian

Nieuws

Blog 5 CO: en toen waren er nog negen

09/10/2021

Met het zadelexamen op zaterdag 16 oktober in het vooruitzicht zijn er nog negen hengsten over in het Centraal Onderzoek. Afgelopen vrijdag zijn de jonge hengsten (in mistig weer) aangespannen getoond aan de Hengstenkeuringscommissie die inmiddels meerdere malen per week bij het Centraal Onderzoek aanwezig is om de verrichtingen van de jonge hengsten te volgen.

Selecteren om de besten over te houden

Op deze vrijdag waren ook de eigenaren erbij en hebben ze tekst en uitleg gekregen over de verrichtingen. Ze hopen er natuurlijk op dat hun hengst ook daadwerkelijk stamboekhengst gaat worden, maar die bevoorrechte positie is slechts voor enkelen weggelegd. Het Centraal Onderzoek is er juist voor bedoeld om een selectie te maken en alleen de allerbeste hengsten over te houden. Met een open en duidelijke communicatie probeert de Hengstenkeuringsjury de eigenaren zo goed mogelijk mee te nemen in het traject. In Exloo staan momenteel nog negen hengsten die voorbereid worden voor het zadelexamen. Vier hengsten hebben de stallen in Exloo de afgelopen dagen verlaten: Drys Ygrek Ster (Omer 493 x Fabe 348), Gilbaert vom Seenland Ster (Epke 474 x Nykle 309), Igor van Kreterenhof Ster (Alwin 469 x Tsjalke 397) en Dedmer fan de Greidpleats Ster (Nane 492 x Olof 315).

Drys en Gilbaert volgend jaar naar voorrijdagen

Drys en Gilbaert hebben daarbij een uitnodiging gekregen om zich volgend jaar weer bij de voorrijdagen te laten zien. Gilbaert is nog erg jeugdig en mist de kracht om goed te presteren bij het CO, zo geeft de Hengstenkeuringscommissie aan. Drys is ondanks dat hij twee weken later is ingstroomd nog niet regelmatig in zijn beweging en kan daardoor niet optimaal presteren. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Voor Sterhengsten Igor en Dedmer ligt die uitnodiging er niet. Igor is een heel mooi paard, maar toont onvoldoende souplesse en zuiverheid in zijn gangen en Dedmer komt in niveau tekort om verder door te gaan in het onderzoek.

Zadelexamen op 16 oktober

Het zadelexamen staat gepland op zaterdag 16 oktober. De jonge hengsten zijn ter voorbereiding vrijdagmiddag keurig bekapt en voorzien van nieuwe ijzers zodat ze allemaal goed beslagen ten ijs komen. Dit examen zal met livestream uitgezonden worden zodat iedereen de verrichtingen van de jonge talenten kan volgen.

 

123movies