KFPS Royal Friesian

Nieuws

Drie Friese paarden in WK-selectie traject

12/05/2016

Voor het eerst mogen ook niet-KWPN of NRPS geregistreerde paarden deelnemen aan het voorselectietraject voor het Wereldkampioenschap Jonge Dressuurpaarden. Twee amazones en één ruiter met een Fries paard maken hier dankbaar gebruik van. Het WK vindt plaats van 28 tot en met 31 juli op het KNHS-centrum in Ermelo. Overigens mogen Friese paarden nog niet deelnemen aan het daadwerkelijke WK, aangezien het KFPS nog niet is aangesloten bij de WBFSH.

Naast de beste vijftien paarden uit de Pavo Cup per jaargang van 2015 mogen ook de beste vijf uit de Subli competitie per jaargang van 2015 naar de halve finale. Daar worden de beste tien paarden per jaargang uit de voorselectiewedstrijden aan toegevoegd. Dit betreft drie wedstrijden, waarbij het hoogste percentage telt en het niet verplicht is om aan alle wedstrijden deel te nemen. Vijfjarige paarden dienen minimaal M2 startgerechtigd te zijn, zesjarigen Z1 startgerechtigd en zevenjarigen dienen per 1 juni Lichte Tour met één winstpunt geklasseerd te zijn. De halve finale vindt plaats op donderdag 14 juli tijdens het NK dressuur in Ermelo. De finale is op zaterdag 16 juli. Dan wordt de definitieve afvaardiging voor het WK bekend.

De eerste voorselectiewedstrijd vond 17 april plaats in Delft. Sportmerrie Hawar W. (Haitse 425) scoorde daar onder Sharina Mandemakers 67,2% bij de zesjarigen. In Kootwijk op 6 mei moesten ze genoegen nemen met 64,6%. Ook Judith Pietersen kwam in Kootwijk in actie met Kop Jansen LimiTed Edition (Uldrik 457, stbnaam Kanjer ter Meer). Zij behaalden 71,8% bij de vijfjarigen. Bij de zevenjarigen was er een uitstekende score van 69,74% voor Djorn van de Demro Stables (Jorn 430) met Peter Spahn.
De laatste voorselectie is op 10 juni in Etten-Leur. Daarna wordt bekend welke tien paarden uit de voorselectie door mogen naar de halve finale in Ermelo.

Tekst: Ellen Franke
Foto: Djorn van de Demro Stables (Jorn 430) met Peter Spahn tijdens de KNHS Indoorkampioenschappen. Gemaakt door Digishots.123movies