KFPS Royal Friesian

Nieuws

Kroonmerrie Pleun prolongeert fokdagtitel

16/08/2018

Met haar prachtige voorkomen en veel gemak in beweging wist de vijfjarige Kroonmerrie Pleun van ’t Lansink (Norbert 444 x Onne 376) van Rinus Loman en Carla Nijdam haar kampioenstitel van twee jaar geleden te prolongeren op de fokdag van Het Friesche Paard Twente-Achterhoek in Ambt-Delden. ‘Het is vooral de manier van draven die deze paarden speciaal maakt. Pleun beschikt over een heel mooi model, kan goed stappen en draaft met veel gemak en een mooie zelfhouding’, aldus juryvoorzitter Harrie Draaijer. Twee jaar geleden werd Pleun op de Centrale Keuring verkozen tot algemeen kampioen. In Ambt-Delden was ze vandaag ook de kampioen bij de vierjarige en oudere merries.
Het was enter Dina (Nane 492 x Beart 411) van Willem Lokhorst en gefokt door A. Leijendekker die zich mocht opstellen voor het reservekampioenschap. Vorig jaar was zij op de Centrale Keuring de kampioen van de merrieveulens. Harrie Draaijer: ‘Dit enter heeft een prachtige manier van draven, met veel achterbeengebruik en een mooie houding.’ Dina werd eerder op de middag uitgeroepen tot jeugdkampioen.
De reservetitel bij de vier jaar en oudere merries was voor de vierjarige Stermerrie Valerie van de Meikade (Norbert 444 x Haitse 425), gefokt door en in eigendom van Willem Lokhorst, die een bijzonder succesvolle dag beleefde in Ambt-Delden. Zijn merrieveulen Ingrid van de Meikade (Makrus 491) was immers het beste merrieveulen.

De driejarige merries waren van prima kwaliteit, al bleven veel eerste premies dit keer uit. Slechts één merrie werd Ster verklaard met een eerste premie. Deze Wycke van Gorsveld (Hessel 480 x Beart 411) van fokker F.H. ten Breteler werd daarmee ook kampioen bij de driejarige merries. ‘Een langgelijnde merrie, die nog iets meer jeugduitstraling mag hebben, maar op een fijne manier beweegt met een goede techniek en veel balans. Ze stapt met veel ruimte en kracht en goed door het lichaam’, aldus Harrie Draaijer. Elf andere driejarige merries werden Ster met een tweede premie.


Overzicht kampioenen:

Beste hengstveulen:
Hylke van ’n Elsmos (Alwin 469 x Beart 411) fok/eig. R.G.A. ten Thije, Haaksbergen

Beste merrieveulen:
Ingrid van de Meikade (Markus 491 x Maurus 441) fok/eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

Jeugdkampioen:
Dina (Nane 492 x Beart 411) fok. A. Leijendekker, Witmarsum; eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

Reserve-jeugdkampioen:
Bente B (Jouwe 485 x Piter 312) fok/eig. H. Bos, Hierden

Kampioen driejarigen:
Wycke van Gorsveld (Hessel 480 x Beart 411) fok/eig. F.H. ten Breteler, Hengevelde

Kampioen vier jaar en ouder:
Pleun van ’t Lansink (Norbert 444 x Onne 376) fok/eig. M.H. Loman, Zwiggelte

Reservekampioen vier jaar en ouder:
Valerie van de Meikade (Norbert 444 x Haitse 425) fok/eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

Algemeen kampioen:
Pleun van ’t Lansink (Norbert 444 x Onne 376) fok/eig. M.H. Loman, Zwiggelte

Algemeen reservekampioen:
Dina (Nane 492 x Beart 411) fok. A. Leijendekker, Witmarsum; eig. W.E. Lokhorst, Ederveen

 

Tekst en foto's: Ellen Franke

123movies