KFPS Royal Friesian

Nieuws

Driejarige Wyzedame fokdagkampioen van Wolvega e.o.

18/08/2018Twee enters, twee driejarige merries en twee Kroonmerries bonden op de fokdag van Het Friese Paard Wolvega e.o. in Oldeholtpade de strijd met elkaar aan om het algemeen dagkampioenschap. ‘Het is een genot om deze kampioenskeuring te keuren. Wat een kwaliteit hebben we hier in de baan. Allemaal paarden die heel goed kunnen bewegen, al steken er twee qua beweging er voor ons echt uit en dat zijn de twee driejarige merries’, aldus juryvoorzitter Sabien Zwaga. Tot kampioen werd gekozen Wyzedame W. fan de Piksen (Pier 448 x Jelke 367) van René en Petra Wijnstra, die haar ook zelf fokten. De reservetitel was voor Wyfke fan it Skar (Alwin 469 x Doaitsen 420) van fokkers familie F. de Jong. ‘Wyzedame heeft ons geen seconde in de steek gelaten. Ze ging telkens met heel veel souplesse rond. Wyfke doet bijna niet onder voor de kampioen, maar moest qua souplesse toch haar meerdere erkennen in Wyzedame’, legt Sabien Zwaga de keuze uit.

Dat de twee driejarige merries er met de titels vandoor gingen, geeft ook aan dat er in Oldeholtpade veel kwaliteit aanwezig was in deze leeftijdscategorie. Deze merries werden in maar liefst zes groepen gekeurd, wat voor zeven merries het Sterpredicaat met een eerste premie opleverde. Daarnaast werden veertien merries Ster met een tweede premie.

Bij de Stermerries viel het niet bepaald mee. Geen van de vier- tot en met zesjarige Stermerries, maar ook geen van de zeven jaar en oudere Stermerries ontving een uitnodiging voor de Centrale Keuring. Het geweld bij de oudere merries moest komen van de Kroonmerries, waarvan er vier van de vijf zich mogen opmaken voor de CK. Kopnummer Joy M. (Pier 448 x Doaitsen 420) van T.C. Visser en gefokt door Th.W. Megens werd uitgeroepen tot kampioen bij de vier jaar en oudere merries. De reservetitel was voor Eke Marieke (Tsjalke 397 x Folkert 353) van Stal Jede Vledder VOF en gefokt door S. Bruinsma.

De titels bij de jeugd werden verdeeld tussen de twee enters met een eerste premie, waarbij Diana Hinke fan de Mersken (Jehannes 484 x Jisse 433) van Age Okkema het kampioenslint kreeg aangehangen. Filippina fan Hindrik’s Hiem (Bartele 472 x Tjalbert 460) van fokker H. Akkerman was de reserve.


Overzicht kampioenen:

Beste hengstveulen:
Gravier fan Friesburg (Jehannes 484 x Jerke 434) fok/eig. W.P. Elsinga en A.J. Roos, Nijeholtpade

Beste merrieveulen:
Irma W (Nane 492 x Dries 421) fok/eig. Th. en A. Wever, Langezwaag

Jeugdkampioen:
Diana Hinke fan de Mersken (Jehannes 484 x Jisse 433) fok/eig. Age Okkema, Siegerswoude

Reserve-jeugdkampioen:
Filippina fan Hindrik’s Hiem (Bartele 472 x Tjalbert 460) fok/eig. H. Akkerman, Rotsterhaule

Kampioen driejarigen:
Wyzedame W. fan de Piksen (Pier 448 x Jelke 367) fok/eig. R.E. Wijnstra, Daarle

Reservekampioen driejarigen:
Wyfke fan it Skar (Alwin 469 x Doaitsen 420) fok/eig. F. de Jong, Katlijk

Kampioen vier jaar en ouder:
Joy M. (Pier 448 x Doaitsen 420) fok. Th.W. Megens, Oss; eig. T.C. Visser, Lunteren

Reservekampioen vier jaar en ouder:
Eke Marieke (Tsjalke 397 x Folkert 353) fok. S. Bruinsma, Oudega; Stal Jede Vledder VOF, Vledder

Algemeen kampioen:
Wyzedame W. fan de Piksen (Pier 448 x Jelke 367) fok/eig. R.E. Wijnstra, Daarle

Algemeen reservekampioen:
Wyfke fan it Skar (Alwin 469 x Doaitsen 420) fok/eig. F. de Jong, Katlijk

 

Tekst & foto: Ellen Franke

123movies