KFPS Royal Friesian

Nieuws

Wilhelmina fan Hylpen (Fonger 478) draaft sterk naar fokdagtitel in Blauwhuis.

27/08/2018

Het fokgebied van fokvereniging 'It Fryske Hynder', van waaruit Het Friese paard haar opmars over de wereld begon, kent van oudsher veel kwaliteitsvolle merries. Dat was in Blauwhuis vooral te zien in de prachtige groep Kroonmerries waarvoor juryvoorzitter Louise Hompe complimenten gaf aan de fokkers en eigenaren. Maar liefst acht Kroonmerries kregen een uitnodiging voor de Centrale Keuring. Vier merries uit de grote groep Kroonmerries mochten zich melden bij de kam-pioensring. Daarvan wist Silke fan Teakesyl Kroon (Maurits 437), een volle zus van Markus 491, van Hendrik Eppinga door te dringen tot de laatste vier in de kampioenskeuring van de vier jaar en oudere merries. Daar liep ze samen met Anders 451-dochter Nina fan Up to Date Ster, de vier-jarige Talina van de Marne Ster (Tsjalle 454) en regerend CK-kampioen Elza Maaike v.d. Noeste Hoeve Model Sport (Norbert 444). De juryleden kozen voor Talina van de Marne van Douwe van Foeken als kampioen van de vier jaar en oudere merries; Silke fan Teakesyl werd reservekampi-oen. Talina is een prachtig gebouwde merrie bij wie zowel in stap en draf elke pas raak was. 

Bij de driejarige merries vielen in totaal zes eerste premies. Het talrijk aanwezige publiek mocht volgens Louise Hompe enthousiaster reageren bij het optreden van de driejarige Wilhelmina fan Hylpen Ster (Fonger 478) van Gerben de Vries die in de woorden van Hompe een 'fantastische draf, uit het boekje' liet zien. Wilhelmina komt uit dezelfde lijn als Eise 489; ook Eise 489 werd gefokt door De Vries die samen met zijn echtgenote Klaske de fokkerij van Friese paarden van zijn moeder Roelie de Vries-Bakker voortzet. De temperamentvolle Wilhelmina liet haar indruk-wekkende draf keer op keer zien. Maar deze jeugdige Fonger 478-dochter kan niet alleen goed draven, ze stapt met veel schwung en is atletisch gebouwd. Met deze pluspunten werd Wilhelmi-na niet alleen tot kampioen van de driejarige merries maar ook tot algeheel fokdagkampioen uit-geroepen.  

Bij de enters en twenters ging het kampioenschap naar enter Evelien fan 'e Ridderdijk (Eise 489) van mw. A. Duiven-Lettinga. De jeugdige Evelien stapte heel goed. Haar draf kon overtuigender maar zij toonde daarin meer souplesse dan haar concurrente, de zeer aansprekende twenter Bente fan Bloemhof (Jehannes 484) van de familie Bloemhof die reservekampioen werd. Bente is een halfzusje van Tjalbert 460 uit Grevinne fan Lutke Peinjum Ster Preferent Prestatie (Ulke 338). 

De overall veulenkampioen was een merrieveulen: Gerbrecht van de Marne (Jehannes 484) van Douwe van Foeken. Gerbrecht ging met veel allure door de baan, waarbij ze in draf goed kon schakelen. Beste hengstveulen Hille fan Klaeiterp (Markus 491) komt uit de fokkerij van de on-langs overleden Hans de Vries. Zijn drie dochters namen ontroerd de prijs in ontvangst waarna een emotionele speaker Henk Dijkstra een moment van stilte vroeg om Hans de Vries te herdenken. Hans de Vries is vooral bekend als de eigenaar van de legendarische fokdag- en CK kampioen Wealtsje A. Model (Teeuwis 389). Wealtsje drukte ook dit jaar nog een beetje haar stempel op de fokdag in Blauwhuis met een eerste premie merrieveulen, Hiltsje fan Klaeiterp (Jehannes 484) bij de laatste vier in de kampioensring en een vijfjarige Sterdochter, Riemkje fan Klaeiterp (Tsjalle 454), die een uitnodiging kreeg voor de Centrale Keuring. 
Beste hengstveulen 
Hille fan Klaeiterp (Markus 491 x Beart 411)
Fokker/eigenaar: Comb. de Vries, Wieuwerd

Beste merrieveulen en overall veulenkampioen
Gerbrecht van de Marne (Jehannes 484 x Norbert 444)
Fokker/eigenaar: D. van Foeken, Bolsward

Kampioen enters en twenters
Evelien fan 'e Ridderdijk (Eise 489 x Beart 411)
Fokker/eigenaar: mw. A. Duiven-Lettinga, Hartwerd

Reserve kampioen enters en twenters
Bente fan Bloemhof (Jehannes 484 x Ulke 338)
Fokker/eigenaar: F. Bloemhof en J. Bloemhof, Bolsward

Kampioen driejarige merries en algeheel dagkampioen
Wilhelmina fan Hylpen (Fonger 478 x Wierd 409)
Fokker/eigenaar: mw. R. de Vries-Bakker, Hindeloopen
 
Reservekampioen driejarige merries 
Zoë (Bartele 472 x Beart 411)
Fokker/eigenaar: H. Kuiper, Oosterend

Kampioen vier jaar en oudere merries
Talina van de Marne Ster (Tsjalle 454 x Jasper 366)
Fokker/eigenaar: D. van Foeken, Bolsward

Reservekampioen vier jaar en oudere merries 
Silke fan Teakesyl Kroon (Maurits 437 x Onne 376)
Fokker: fam. van der Werf, Sondel
Eigenaar: H. Eppinga, Oudemirdum 

 
Tekst: Ageeth van der Lee

123movies