In verband met een cursus is het Stamboekkantoor op vrijdag 24 mei gesloten. Onze excuses voor het ongemak.

expand_more
search

Hengstenkeuring

Het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek maakt zich elk jaar op voor haar belangrijkste evenement, de jaarlijkse Hengstenkeuring. De Hengstenkeuring is al lang niet meer alleen een keuring. Het is uitgebouwd tot een breed evenement, waarin naast het keuren van hengsten, onder meer show, educatie en amusement centraal staan. Maar de Hengstenkeuring is zeker ook de ontmoetingsplaats voor alle liefhebbers van Friese paarden wereldwijd. De nog immer toenemende belangstelling voor het Friese paard vanuit het buitenland trekt ook steeds meer mensen vanuit het buitenland naar Leeuwarden in het tweede weekend van januari. Elk jaar komen er meer dan 25.000 bezoekers, uit meer dan 30 landen vanuit alle continenten.

De Hengstenkeuring krijgt steeds een bredere opzet. De donderdag- en vrijdagmiddag staat in het teken van het keuren van de jonge hengsten: de tweede bezichtiging. De eerste bezichtiging vindt plaats in november/begin december. Na de tweede bezichtiging zal bekend worden welke hengsten door de jury zullen worden uitgenodigd voor de voorrijdagen. Tijdens de voorrijdagen vindt het laatste selectietraject plaats voor het finale stadium van het hengstenselectietraject, het verrichtingsonderzoek dat in september van start zal gaan.

Op de Hengstenkeuring vindt ook een gezellige bijeenkomst plaats van De Royal Friesian Club. Met de Royal Friesian Club wordt beoogd om een zakelijk netwerk rond het Friese paarden op te zetten, voor ondernemers met affiniteit met het Friese paard, waarmee zij tevens het Friese paard ondersteunen.

Op vrijdag maken de clinics een belangrijk deel uit van het programma. Hierbij wordt een veelzijdig clinicprogramma in maarliefst drie talen opgezet (Nederlands, Engels, Duits), waarin aandacht is voor items als fokkerij, training, verzorging, voeding een welzijn van paarden. De clinics worden zowel in de piste gehouden als in verschillende zalen, zodat praktijk en theorie elkaar goed aanvullen.

Donderdag- en vrijdagavond staan in het teken van het showprogramma. Ook in het showprogramma komt het buitenlandse karakter van de fokkerij van Friese paarden tot uitdrukking. Het Friese paard wordt hierbij in theatrale setting in combinatie met bijpassende muziek uitgelicht. Een unieke combinatie waar vele Friese paardenliefhebbers naar uitkijken!

De zaterdag draait het om de hoofdrolspelers van het KFPS zelf: de KFPS-stamboekhengsten. In verschillende rubrieken zal er gestreden worden voor deelname aan het felbegeerde kampioenschap. De rubrieken worden afgewisseld door verschillende shows en verkiezingen. Aan het einde van de middag zal duidelijk worden wie de opvolger wordt van de Kampioen van 2023: Jurre 495.

Locatie: WTC Expo Leeuwarden
Kijk voor meer informatie & ticketing op www.kfps-presenteert.nl