expand_more
search

17 hengsten zeker door naar het CO, vier nog in de race

calendar_today 11 augustus 2023

Op vrijdag 11 augustus heeft de Hengstenkeuringscommissie 17 hengsten aangewezen voor het Centraal Onderzoek. Vier hengsten moeten nog voldoen aan de eis om zich op drie voorrijdagen te presenteren. Zij mogen zich nog laten zien op de vierde voorrijdag voorafgaand aan de start van het Centraal Onderzoek op dinsdagmorgen 5 september.

Inzetten op laag verwantschap

Bij Manege Gaasterland in Harich werden 40 jonge hengsten gepresenteerd voor de HKC, bestaande uit juryvoorzitter Piet Bergsma, Corrie Terpstra en Ellen van Gastel, geassisteerd door de verrichtingsjury in de personen van Gotien Sipsma en Hergen van Hall. De nieuwe trainingsleider Henk Hammers begeleidde de ruiters. ‘We hebben geselecteerd met het oog op zoveel mogelijk spreiding en rekening gehouden met verwantschap’, aldus juryvoorzitter Piet Bergsma die benadrukte dat de HKC dit de afgelopen jaren consequent meeneemt in hun selectie. ‘We denken hele correcte hengsten te hebben aangewezen, het is nu aan de hengsten zelf om zich te laten zien.’ Het verwantschap bij de selectie varieert van 16,7% tot en met 18,7%. Nero van de Vosjes Ster (Ulbrân 502 x Fabe 348) heeft met 16,7% het laagste verwantschap en mag zich in Exloo melden op dinsdag 5 september.

11 verschillende vaders

De 17 hengsten die groen licht kregen hebben 11 verschillende vaders. Met vier zonen is Ulbrân 502 succesvol hengstenvader, Teun 505 maakt met drie aangewezen hengsten voor het CO met zijn eerste lichting een goede indruk. De andere vaders leverden één zoon, waarbij Fonger 478 opvalt, en Yme 507 en Matthys 504 een zoon uit hun eerste lichting ook een duit in het zakje doen van meer variatie in bloedlijnen. Tel bij de 17 de vier hengsten nog op die in de pijplijn zitten en er zijn 13 verschillende vaderdieren, waarbij Markus 491, Tymen 503, Tiede 501 en Eise 489 kans maken op hun eerste goedgekeurde zoon.

Klik hier voor de uitslag van de derde voorrijdag met de aanwijzing voor het CO.