expand_more
search

Age Okkema en Mechteld van der Kooi pakken titels op stratenconcours in Workum

calendar_today 28 september 2023

Op het stratenconcours in Workum werd de ontknoping van de Provinsje Fryslân Priis bevochten. Augustinus Hoekstra met GPD Aron (Jouwe 485) voerde de lijst tot dan toe aan. Daarachter met enkele puntjes verschil Age Okkema met Dietmer fan ‘e Ridderdyk (Omer 493) en Albert Minkema met Idsert van de Lits (Maurits 437). Het werd uiteindelijk nog een hele spannende en verrassende finale.

Rechtgericht

Juist op een stratenconcours is het belangrijk goed te werken aan de stelling van een paard. Geen gemakkelijke opgave, zo blijkt al snel want de eerste paar meters vinden de paarden meestal wel ietsje spannend, maar al vlug showen ze zich trots en fier en gaat de blik vooruit. In de ogen van de jury lukte dat niet zo goed bij GPD Aron en bleef zijn succesvolle reeks niet in tact. Hij moest het doen met een lagere klassering. Daarentegen liep Dietmer fan ‘e Ridderdijk een hele sterke wedstrijd waarbij hij vooral opviel door zijn verheven houding. Hij kreeg een tweede plaats in de wedstrijd. Dagwinnaar werd Jurre 495 (Maurits 437) die sinds lange tijd ook weer eens voor de sjees werd uitgebracht door Jelmer Chardon. De finale zorgde voor een verschuiving in de top van het klassement met Dietmer fan ‘e Ridderdijk als overall-winnaar van de Provinsje Fryslân Priis. GPD Aron werd tweede en Idsert van de Lits derde.

Zestien kanshebbers

Vaste prik in Workum is ook het kampioenschap tuigen onder het zadel. Een geliefde rubriek onder de deelnemers. Elk jaar groeit het aantal combinaties waarbij er dit jaar zelfs een stop werd ingevoerd. Uiteindelijk konden er nu zestien amazones deelnemen en bleek het dit jaar toch nog best een moeilijke beslissing te worden. het lukte niet elke deelnemer om een mooie stabiele draf te laten zien. Regelmaat en front tellen uiteraard ook mee. Susanne (Norbert 444) met Anne Rikst Eppinga, GPD Aron (Jouwe 485) met Mare Gerritsma en Falko VDK (Tsjalle 454) met Mechteld van der Kooi kwamen in de top drie. Zij liepen de meest constante wedstrijd waarbij de meeste lovende woorden gingen naar Mechteld van der Kooi met Falko die de nieuwe kampioene van dit kampioenschap werd.

Overige rubrieken

De ereklasse in Workum werd dit jaar gewonnen door GPD Ward (Thorben 466) met Augustinus Hoekstra. De damesklasse die met vier stuks het minst groot bezet was, werd gewonnen door Luciel van der Kooi achter Mark fan Bokkum (Tjalber 460). De combinatie pakte ook de prijs voor het schoonste geheel. De tweespanrubriek werd wederom door Augustinus Hoekstra gewonnen met opnieuw GPD Aron en GPD Ward in de hoofdrol.