expand_more
search

Amerikanen snuiven cultuur in Follega

calendar_today 12 mei 2023

Een groep van zo’n 150 personen uit Amerika zijn met een cruiseschip een week lang in Nederland en proeven van het Hollandse landschap, haar historie en cultuur. Daar hoort ook het Friese paard bij. Bij Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen in Follega maakt het gezelschap kennis met ons paardenras en haar folklore.

Geen kennis van het Friese paard

Op vier verschillende momenten deze week bezoekt een deel van het gezelschap per touringcar “Stal fan Wettersicht” in Follega. Gert van Dijkhuizen en Henk Dijkstra proberen in hun beste Engels de aanwezigen te informeren over de werkzaamheden op de fokkersstal. Het gezelschap maakt kennis met de opfokgroepen, de pasgeboren veulentjes, de Friese sjees, de diverse arrensleden, maar ook het Friese kostuum en de Fryske sûkerbôle (Friese suikerbrood). In de kantine vertellen de heren om de beurt een stukje historie en de hedendaagse gang van zaken rondom het Friese ras. Beelden van de hengstenkeuringen flitsen voorbij op de achtergrond.

Gert van Dijkhuizen en Henk Dijkstra vertellen honderduit over het Friese paard, de fokkerij en de historie van het ras. Foto: Johanna Faber

Rondje mee

De hengst Dean fan Wettersicht komt even los in de bank en showt de charme van het Friese paard. De gasten raken daarna ontroerd door een merrie met haar drie weken oude veulen en vervolgens spannen Henk en Gert de ruin Falco in voor de authentieke sjees en mogen een aantal gasten even een paar rondjes meerijden. Intussen stellen andere belangstellende honderden vragen over diverse onderwerpen rondom het houden en fokken van Friese paarden. De ene vraag wat makkelijker te beantwoorden dan de ander. Want ja…heb maar eens het antwoord paraat op de vraag hoeveel liter bloed een paard in zich heeft!

Dean fan Wettersicht (Jouwe 485) toont de charme van het Fries ras. Foto: Johanna Faber

Rondje Nederland

Het Amerikaanse gezelschap reist deze week naar verschillende toeristische plekken in Nederland. Zo brachten ze al een bezoekje aan Amsterdam, het openluchtmuseum in Enkhuizen, maakten ze een stadswandeling door Woudsend en nuttigden een lunch bij ’t Ponkje aldaar en reisden daarna nog naar het planetarium in Franeker.