expand_more
search

CH Rijs geeft ‘Ode aan de Friese landbouw’

calendar_today 2 augustus 2023

Een speciaal ontstane showgroep zal op zaterdag 5 augustus 2023 op Concours Hippique Rijs bij Manege Gaasterland in Harich een showblok verzorgen met het thema “Oade oan de Fryske lânbou”. De groep tracht hierin het ‘Ald Frysk Hippysk Erfguod’, ofwel het oude hippische erfguod ten toon te stellen. Gedreven door de passie voor de verborgen schatten van lang vervlogen tijden, geven zij u een gevoel van heimwee en weemoed naar tijden waarin het Friese paard nog veel werd gebruik op het land.

Friese paarden in gebruik

Bezoekers van het evenement kunnen in dit, totaal maximaal 15 minuten durend, showblok aanschouwen hoe oude landbouwwerktuigen eruitzagen en zien ze op CH Rijs ook daadwerkelijk rijdend voorbij komen. Bij de meeste landbouwwerktuigen kan men een tweespan Friese paarden (veelal wel met modernere paarden dan vroeger uiteraard), in de losse stengen zien gaan.

Roel van der Hoek demonstreert hier één van de eerste maaimachines

Oude machines

De showgroep had zelf een aantal oude werktuigen in bezit, maar heeft diens collectie uitgebreid door de aanschaf van een paar extra bij voormalig gebruiker Hessel Bouma, Tirns. Een oude maaimachine, een trommelschudder en een oude hark zijn voorbeelden van machines die al rijdend getoond kunnen worden. Ook een ‘skjinklauwer’ zal gedemonstreerd worden alswel een mooie hooiwagen, mestwagen en een melkwagen. Een en ander zal versterkt worden door muziek en videobeelden die het gebruik in vroeger tijden laat zien (beelden afkomstig van het Fries Landbouwmuseum).

Hiltje Holtrop rijdt hier op een ‘skjinklauwer’. Een machine die na het hooien werd gebruik om de restjes hooi die zijn blijven liggen nog op te ruimen.

Fleurop

Ook de showgroep Fleurop, wel bekend door het rijden met het klassieke dameszadel zullen het showblok versterken. De dames houden een oude traditie, het rijden met een oud dameszadel, al net zo levend en gebruiken kleding in klassieke stijl.

Dameszadelclub Fleurop komen de show versterken.

Het showblok staat gepland om 14.20 uur op CH Rijs, Wyldemerkwei 1 te Harich.