expand_more
search

Desiree (Nane 492) Voorlopig Kroon en fokdagkampioen in Denemarken

calendar_today 12 augustus 2023

Op de keuring in Denemarken op zaterdag 12 augustus is Desiree af Fynbo Ster (Nane 492 x Norbert 444) Voorlopig Kroon en fokdagkampioen geworden. De zesjarige merrie van Helle en Flemming Fynbo kreeg haar stalgenote, de eveneens zesjarige Deluxe af Fynbo Kroon Sport AA (Haike 482 x Norbert 444) als reservekampioen naast zich.

Keuring met hoge kwaliteit

Juryleden Ester Reen, Manuel Gasseling en aspirant Anouk Holleman jureerden een keuring van hoge kwaliteit. ‘De fokkers in Denemarken hebben goede merries voor hun fokkerij en dat zie je in de resultaten in alle klassen terug, aldus Manuel Gasseling.
Desiree is een dochter van Lisanne v.d. Olde Mette Moate Model Sport AAA (Norbert 444 x Teunis 332), stam 10. De merrie kreeg een Ster met een eerste premie en maakte indruk met haar souplesse en sterke achterbeen in draf. Haar tweede presentatie leverde de merrie van de familie Fynbo het Voorlopig Kroon predicaat op.
Deluxe komt merriestam 187 en heeft als moeder Qanda fan ‘t Hoogeland Ster (Norbert 444 x Onne 376). Kroonmerrie Deluxe kreeg een eerste premie, maar gezien haar leeftijd van zes jaar moet ze nog een jaar wachten om voor een eventuele promotie naar Model in aanmerking te komen.

Gerbrecht van Ster naar Kroon AA

In de klasse van vier tot en met zesjarige Stermerries was er nog een merrie met een eerste premie: Gerbrecht van de Marne Kroon AA (Jehannes 484 x Norbert 444) met haar draf ‘volgens het boekje’, die met een 9 gewaardeerd werd. De vijfjarige Gerbrecht, gefokt door Douwe van Foeken en in eigendom van Hessel Jan Oosterhof combineerde dit met een IBOP van 77,5 punten en kwam zo in één dag van Ster naar Kroon AA.

Twee eerste premie Modelmerries

Op de keuring verschenen twee Modelmerries, de moeder en grootmoeder van de te vroeg gestorven Yme 507. De 13-jarige Hadewich Hyllested Østergaard Model Sport A (Bente 412 x Wierd 409) en haar moeder, de 19-jarige Odilia fan ‘e Suurdreed Model Preferent AA (Wierd 409 x Oltman 317). Vanzelfsprekend kregen deze duurzame dames een oranje lintje.

Willem (Alger 522) en Welmoed (Gosse 526) veulenkampioenen

Bij de hengstveulens was het kampioenschap voor het enige eerste premie veulen: Willem (Alger 522 x Wolfert 467) van Christel Louise te Rietstap, die een 8 voor bouw kreeg. Bij de merrieveulens werden twee oranje lintjes uitgedeeld: Welmoed f. Hyllested Østergaard (Gosse 526 x Wierd 409) van Hessel Jan Oosterhof en Zaphira fan Domino (Ulbe 506 x Onne 376) van Karina Domino Lassen die met een 8 voor haar rastype en een 8 voor haar draf naar huis ging. In de kampioenskeuring was het Welmoed die tot en met het laatste rondje fris bleef en zo ging het kampioenschap bij de merrieveulens naar haar.
Het jeugdkampioenschap ging naar de eerste premie entermerrie: Quincy RW (Yme 507 x Haitse 425), gefokt door R.A Walters uit Zevenhuizen en in eigendom van de fokker van Yme 507, Hessel Jan Oosterhof.

Drie driejarigen Ster

Bij de driejarigen werden er drie merries Ster met een tweede premie. Marije f Hyllested Østergaard Ster (Menne 496 x Bente 412), een halfzus van Yme 507, van Hessel Jan Oosterhof, Mirella Mabel fan de Mersken Ster (Ulbrân 502 x Thorben 466), gefokt door de familie Okkema en in eigendom van Kleven Besøksgård as v/Pål Alexandersen uit Noorwegen en Nana von Inger-Marienlund Ster (Nane 492 x Tsjalke 397) van Axel Månsson.

Twee halve finalisten Fryso Florian Bokaal

De fokdag was ook een mooie gelegenheid voor het verrijden van een selectiewedstrijd voor de Fryso Florian Bokaal. De eerst premie Kroonmerrie Deluxe af Fynbo Kroon Sport AA (Haike 482 x Norbert 444) haalde met 73,5 punten de hoogste score en zal zich presenteren bij de zesjarige merries. Ook Jochum f Hyllested Østergaard Ster (Tiede 501 x Wierd 409), een halfbroer van de moeder van Yme 507l heeft met 71 punten genoeg om in de halve finale bij de vierjarige hengsten/ruinen te mogen aantreden. De hengst van Hessel Jan Oosterhof had een druk weekend. Hij werd Ster, haalde het AA-predicaat met een IBOP van 80,5 punten, én plaatste zich voor de Fryso Florian Bokaal