expand_more
search

Fijne krachtpatsers op tuigconcours Wijnjewoude

calendar_today 2 juli 2023

Tijdens het regionale tuigconcours in Wijnjewoude was het volop genieten geblazen van een aantal tuigrubrieken, waarbij de rubriek Tuigen onder het zadel in kwaliteit wel heel erg opviel.

Sterke Jendrik

In de zadelrubriek streden maar liefst tien kandidaten om de hoogste eer. Het werd een waar feestje. De deelnemers streden fel, maar gecontroleerd wat resulteerde in hele sterk bewegende paarden die heel krachtig hun passen konden afmaken, doorgaans goed in balans bleven en fier in het front rondgingen. Juryleden Gerard Lokhorst, Ester Reen en Fetze Schotanus liet de helft van de groep nog eens overrijden. Het bleek nog een lastige opgave de groep netjes te plaatsen, maar de Tymen 503-zoon Jendrik van de Lits met Lisa Minkema in het zadel bleef toch wel duidelijk het meest in balans en krachtig gaan. Lisa werd gecomplimenteerd voor het voeren van het juiste tempo. Daarbij liep Jendrik in een juist balans met een prachtig voorbeen gebruik en won derhalve de rubriek. Susanne (Norbert 444) met Anne Rikst Eppinga kwam heel goed mee, maar had in het overrijden een ietsje minder sterk achterbeengebruik. Een prachtige derde plaats was er voor Byonne van der Land met Lucas v.d. Terpen (Menne 496) die al net zo sterk en goed in balans gaand door de baan marcheerde.

Volle bak

De limietklasse had deze keer het maximaal aantal deelnemers en ook hier was een sterke kopgroep. Opvallend detail: de eerste drie waren allemaal zonen van Nane 492!
Gouverneur fan ’t Hertefean werd als eerste binnengeroepen. In handen van Sybren Minkema liep hij de meest constante wedstrijd, waarbij zijn goede voorbeengebruik en fijne balans opvallend waren. Als tweede geplaatst Koendert fan ‘e Bûtemare. Hij vormt een nieuwe combinatie met Iris Sijtsma die onlangs haar tuiglicentie haalde en nu haar eerste officiële tuigwedstrijd reed. En niet onverdienstelijk zo bleek. De talentvolle hengst was sterk in houding en voorbeengebruik en was ten opzichte van de winnaar net ietsje minder sterk in achterbeengebruik. De derde Nane 492-zoon die bovenaan liep was Epke van de Lits met Albert Minkema aan de leidsels. Epke was heel sterk in beweging, maar iets hoog in tempo en ietsje minder verheven in front.

Stabiele toppaarden

In de ereklasse viel de sterk gaande Durk (Tsjalle 454) het meest op. Gereden door Wiesje van der Woude liet hij het sterkste voorbeengebruik van allemaal zien. Durk straalt heel veel kracht uit. Hij won de rubriek met Yvonne-Marrit fan Hickaerd (Reinder 452) met Sale Visser op een tweede plaats gevolgd door Yde van de Noeste Hoeve (Hessel 480) met Pieter Okkema.
In de damesklasse waren de onderlinge verschillen niet zo heel groot, maar was al meteen zichtbaar dat Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) gereden door Hiltsje Holtrop wel heel mooi in houding bleef en daarbij ruim van de vloer ging. De combinatie reed diens eerste wedstrijd van het seizoen en wonnen die ook gelijk. Stal Jede’s Juwiel (Tsjalle 454) leek in handen van Gerbrich Elgersma de balans ook net wat beter gevonden te hebben dan eerder op de middag in de limietklasse. De merrie valt op door haar ietwat stekerige voorbeengebruik. Doorgaans gaat dat met zoveel power samen, dat de merrie dit in de achterhand nog niet helemaal kan bijhouden. In de damesklasse was dat nu op veel momenten wel het geval. Linda Wester werd netjes derde met Hovenierwester Ferre (Eise 489).

Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) wint de damesklasse, gereden door Hiltje Holtrop. Foto: Johanna Faber

Close-call

In een wedstrijd met zes aantrekkelijke tweespannen bleek het nog niet eens zo gemakkelijk een uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Zo bleek de jury ook verdeeld en moest de arbiter de doorslag uiteindelijk geven. Deze besliste in het voordeel van Albert Minkema die Idsert van de Lits (Maurits 437) en Jendrik van de Lits naast elkaar had lopen. Durk en Wietse (Thorben 466) met Jan Eppinga werden op deze manier naar een verdienstelijke tweede plaats gezet. Mechteld van der Kooi met Falko VDK (Tsjalle 454) en Fryso VDK (Nane 492) werd derde.

Opnieuw Susanne

In de strijd om de Stal de Mersken/Stal Chardon Young Riders competitie was het opnieuw Anne Rikst Eppinga met Susanne (Norbert 444) die de ereronde mocht aanvoeren. De merrie blijft elke keer weer heel sterk gaan. Ze valt steeds weer op door haar sterke voorbeengebruik. Falko VDK (Tsjalle 454) in handen van Maud Gerding kwam heel goed mee in de overkamping maar oogde iets minder krachtig en werd tweede, nog voor Lieke Lueks met Cecilia von Greifenstolz (Bartele 472) en JR Bouwman met Diesel Galloper (Omer 493).

Toekomst

Een oefenrubriek voor jonge Friese talentvolle aanstormende talenten gaf een goed beeld van de te verwachten toppers van volgend jaar. De rubriek bevatte deze keer een zestal combinaties die niet werden geplaatst maar wel alvast wat, doorgaans lovende, kritieken van de juryleden meekregen. De paarden hebben hun eerste wenmomentjes heel keurig doorstaan.

Bekijk de volledige uitslagen hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/