expand_more
search

GPD Aron pakt vierde overwinning op rij in limietklasse

calendar_today 22 mei 2023

Tot op heden is het nog niemand gelukt de inmiddels zevenjarige GPD Aron (Jouwe 485) met Augustinus Hoekstra als rijder te verslaan in de limietklasse tuigen nationaal. De zegereeks van deze combinatie begon in De Bilt, ging voort in Lunteren en vervolgens werden ook de rubrieken in Bennekom en afgelopen zondag in Roden gewonnen. Aron is een paard met veel ruimte in de beweging, hij straalt kracht uit en toont zich goed in houding. Vanwege zijn sterke achterbeen gebruik was ook in Roden de winst voor hem, zo zei de jury.

Weer winst

Ook voor Wiesje van der Woude stopt de zegereeks nog niet. In Bennekom wonnen ze al overtuigend de ereklasse en dat zette zich in Roden voort. Ook hier was het Augustinus Hoekstra die zich ook in de top van de rubriek reed, met GPD Ward (Thorben 466), maar Durk (Tsjalle 454) met Wiesje waren mooier in houding, orenspel en iets evenwichtiger in beweging.

Droomdebuut

De keurig bezette damesklasse kent dit jaar veel debutanten. De achttienjarige Anne Rikst Eppinga is daar eentje van. In Lunteren reed ze haar eerste wedstrijd voor de concourswagen bij de Young Riders, maar afgelopen weekend in Roden maakte ze haar debuut als rijdster bij de nationale rijders. En heus ben je dan zenuwachtig, maar de merrie Susanne (Norbert 444) loodste haar erdoor heen en wist wel wat er gedaan moest worden. De merrie showde zich prachtig verheven, sterk en constant in beweging en liep zo naar de rubriekszege.

Prachtige tweespannen

Verheugend te zien dat de zeven opgegeven tweespannen deze keer stuk voor stuk hele goede momenten hebben laten zien en elk diens eigen kwaliteiten hebben. Uiteindelijk mochten er drie overrijden, maar de vierde, Meine Woudstra met de Norbert 444-zonen Wabe en Beant had daar best bij gemogen. Het werd uiteindelijk via een arbitrale beslissing een overwinning voor André van der Staal met GPD Fokke (Nane 492) en GPD Hylke (Rommert 498) die net even meer voorkeur kreeg van de arbiter omdat ze beide paarden mooier recht voor de sjees liepen. Zwager Augustinus Hoekstra moest voor de tweede keer op rij genoegen nemen met de tweede plaats met GPD Aron en GPD Ward.

Gedreven meerspanrijders

Voor het eerst dit seizoen stond in Roden weer een meerspanrubriek op het programma. Albert Minkema, Meine Woudstra en Augustinus Hoekstra presenteerden elk een eigen klavertje drie formatie. Meine Woudstra leek met Wabe, Beant en Zafirah (Hessel 480) de minste moeite te hebben en stuurde het drietal heel gemakkelijk en gemoedelijk rond. Augustinus Hoekstra had in GPD Fokke en GPD Hylke een heel goed samenwerken span, maar GPD Aron had af en toe nog wat moeite met het goed voorwaarts blijven gaan en eindigde op een derde plek. De winst ging uiteindelijk naar Albert Minkema die met de betrekkelijk nieuwe paarden Idsert van de Lits (Maurits 437), Bauke van de Lits (Fabe 348) en Epke van de Lits (Nane 492) uiteindelijk de meeste expressie toonde met veel looplust.

Bekijk de volledige uitslagen van de tuigrubrieken in Roden hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Meer nieuws