expand_more
search

HK nieuws: huldiging van Herman Smit, Geert de Jong, Eppie de Jong en Reitze Faber

calendar_today 14 januari 2023

Op de Hengstenkeuring op zaterdag 14 januari zijn een aantal mensen door het KFPS in het zonnetje gezet vanwege hun grote inzet voor het Friese paard en het stamboek. Reitze Faber en Herman Smit ontvingen een Gouden KFPS speld, Geert de Jong ontving een Zilveren KFPS speld en Eppie de Jong een wandbord en werden door Tineke Schokker, voorzitter van het KFPS bedankt voor hun vele werk.

Gouden speld voor Reitze Faber

Reitze Faber mocht een Gouden KFPS speld in ontvangst nemen met dank aan bijna 50 jaar werkzaamheden voor het Friese paard. Reitze, wie kent hem niet, actief vanaf het eerste uur. In 1977 is hij begonnen bij de tatoeëerploeg zoals de chipploeg toen nog heette. Hij zat jarenlang in de verrichtingsjury samen met Herman Smit, was jarenlang actief bij De Oorsprong in St.Nicolaasga en jarenlang actief bij De Fryske Quadrille. In 1988 heeft Reitze de Zilveren KFPS speld in ontvangst mogen nemen.

Huldiging
KFPS Hengstenkeuring 2023
© DigiShots

Gouden speld voor Herman Smit

Herman Smit mocht een Gouden KFPS speld in ontvangst nemen. Herman zit sinds 1982 in de Verrichtingsjury en heeft gekeurd in binnen- en buitenland. In 2014 kreeg Herman al de Zilveren KFPS speld. Afgelopen jaren was Herman nog aanwezig bij het Centraal Onderzoek voornamelijk als adviseur en coach maar heeft nu definitief het stokje overgedragen aan Hergen van Hall.

Huldiging
KFPS Hengstenkeuring 2023
© DigiShots

Zilveren speld voor Geert de Jong

Geert de Jong mocht de Zilveren KFPS speld in ontvangst nemen. Hij heeft zich meer dan 25 jaar ingezet voor het stamboek. Rond de eeuwwisseling is hij bij de chipploeg aan de slag gegaan. Als opvolger van wijlen Sape Smeding kwam hij bij deze zeer gezellige club waar ze met de “oude” tatoeëerploeg bestaande uit Jelle de Vries, Reitze Faber, Lammert de Jager, Doede de Jong, Jaap van der Meulen en wijlen Meine Wienia vele avonturen hebben beleefd. In verband met de sterke toename van het aantal keuringen en de geboortegolf van veulens werd deze ploeg nog uitgebreid met Emiel Verwey (gestopt rond 2015), Eppie de Jong en Marten de Vries (gestopt in 2018). In de topjaren werden meer dan 6000 veulens per jaar gechipt. Ook heeft Geert jarenlang samen met Eppie op zaterdag als aanjager gefungeerd voor de stamboekhengsten.

Wandbord voor Eppie de Jong

Een wandbord was er voor Eppie de Jong die bijna 15 jaar lid is geweest van de chipploeg en tijdens de Hengstenkeuring aanjager van de stamboekhengsten samen met Geert de Jong.