expand_more
search

Instructiedag WK Jonge Dressuurpaarden : ‘investeren in ontwikkeling’

calendar_today 31 maart 2023

Vrijdag 31 maart hebben tien combinaties in Harich hun beste beentje voorgezet tijdens de instructiedag voor het WK Jonge Dressuurpaarden. Deze dag werd georganiseerd door het KFPS om zowel de zes beste paarden per jaargang van de Pavo Fryso Bokaal 2022 als vrije inschrijvingen onder toeziend oog van Arie Hamoen en Christa Larmoyeur te voorzien van tips en tricks op weg naar de eerste selectiedag.

Vrije inschrijving

Begin mei start de selectie voor de WK Jonge dressuurpaarden met de eerste selectietraining. Voorheen werd er een apart instroommoment georganiseerd om in aanmerking te komen voor de WK-selectie. Dit moment is komen te vervallen, belangstellenden konden zich vanaf eind maart aanmelden voor de eerste selectie op 9 mei en 16 mei in Nunspeet. Alle geïnteresseerde “Friese” combinaties waren welkom in Harich en zo verschenen er tien combinaties in de baan die de gevraagde FEI proef hebben voorgereden en daarna instructie kregen van Christa en Arie.

Verbeterde stap

De lat voor de selectie van de WK Jonge dressuurpaarden ligt hoog. Paarden van 5 jaar zullen een proef op M-niveau moeten laten zien, voor zesjarigen is het niveau Z met een vliegende wissel, terwijl een zevenjarig paard ZZ-Zwaar startgerechtigd moet zijn om in aanmerking te komen. ‘We merkten vandaag in de proeven dat de paarden nog wat groen waren voor het niveau dat gevraagd wordt’, vertelt Arie. ‘Er was duidelijk geoefend op onderdelen, maar het ritme in de proef mistte vaak wel. Aan de andere kant was ik positief verrast over de stap van de meeste paarden dit jaar, daar was veel in verbeterd.’

Ontwikkelingstraject

Arie en Christa zien veel in het investeren in de ontwikkeling van de Friese dressuurpaarden. ‘We moeten wellicht eerder in het jaar al beginnen met de begeleiding in dit traject. Het zit hem echt in de ontwikkeling en opleiding van de paarden en daarin kunnen we al veel kennis delen aan de hand van informatieavonden met videobeelden en lessen. Ook kan het soms lonen om een getalenteerd paard wat nu nog niet op het gewenste niveau is, een jaar thuis te houden, juist om door te trainen voor volgend jaar.’

Welke deelnemers uiteindelijk aan de start zullen verschijnen in Nunspeet weten we nog niet maar de deelnemende combinaties in Harich waren:

Marsja Dijkman met Hielke 530 (Jurre 495)
Jelmer Ketelaar met Dietmer fan ‘e Ridderdijk (Omer 493)
Hennie Roffel met Daan van de Meikade (Hette 481)
Marsja Dijkman met Gerrit R.V. (Eise 489)
Heleen de Haas met Finne T. fan ‘e Boppelannen (Jehannes 484)
Tahnee Visser met Hardy fan ‘e lytse Generael (Jehannes 484)
Laura Roling met Floris v.d. Terpen (Hessel 480)
Anna-Rixt Veldema-Verbeek met Grutske-Dame (Rindert 406)
Harmina Holwerda met Germ B. (Nane 492)