expand_more
search

Jongeren dromen van tuigcarrière

calendar_today 4 mei 2023

Vanaf het jaar 2007 kent men bij de Friese tuigpaardrijders de Young Riders competitie. Een rubriek speciaal voor rijders van 16 t/m 26 jaar. Een rubriek waarin de rijders zich onderling goed met elkaar kunnen meten, maar vooral ook om ervaring op te doen in de tuigsport. Een zeer geschikte opstap dus voor nieuw aanstormend talent!

Beginnen te oefenen

Eén van die aanstormende talenten is Anne Rikst Eppinga (18) uit Oudemirdum. Als dochter van hengstenhouder, voorbrenger, maar uiteraard ook rijder van diverse talentvolle Friese tuigpaarden is het niet zo moeilijk te raden waar het enthousiasme van Anne Rikst vandaan komt….! De jongedame haalde onlangs haar rijvaardigheidsbewijs en zal komend seizoen, net als haar vader wat actiever gaan deelnemen op concoursen. De Young Riders rubriek in Lunteren, aanstaande zaterdag zal haar debuut worden. “Ik vind het zo’n mooie rubriek om te beginnen. Ik kan het zo mooi een beetje leren” zegt Anne Rikst. “Ik had al eens tegen mijn vader gezegd dat ik ook wel wilde beginnen met tuigen, waarop hij zei dat ik dan maar eens moest beginnen te oefenen. Hij heeft mij daarbij goed geholpen. Mijn vriend, Harm Hamstra haalde mij over om maar direct voor de rijvergunning te gaan en nu zal ik dan toch echt gaan starten dit seizoen”, glimlacht ze.

“Suus is een mooi leerpaard”

Anne Rikst zal in 2023 de Young Riders competitie starten met een oude bekende. De tienjarige Model Sport AAA merrie Susanne (Norbert 444 x Wikke 404) wordt door eigenaren Lammert en Monique de Boer van Terschelling aan haar toevertrouwd. Om de herinnering weer even op te frissen….Susanne stond in 2021 ook al bij de Eppinga’s op stal en werd in handen van Hendrik een aantal keren uitgebracht op nationale concoursen met zelfs de kampioenstitel bij de merries tot gevolg. “Vorig jaar zijn Harm en ik naar Terschelling geweest en hebben we ook even een bezoek gebracht aan Suus. Ik vertelde toen aan Lammert en Monique dat ik haar zo’n leuk paard vond. Dat was de aanleiding voor deze kans om haar nu te rijden” zegt Anne Rikst. “Ik vind Suus echt een fijn paard. Voor mij is ze een heel mooi leerpaard. Suus snapt hoe het werkt. Ze kan het mij mooi leren” gaat ze verder. “Ook mijn vader helpt mij natuurlijk. We oefenen samen. Dan rijden we even naar de manege en rijden we om de beurt en vertellen we aan elkaar wat we ervan vinden. Soms maken we ook even een filmpje voor Terschelling” laat ze weten. Monique de Boer zei onlangs nog: “Het is zo mooi om de jeugd op deze manier verder te kunnen helpen. Susanne heeft al veel bereikt. Hoe leuk is het dan dat zo’n jong enthousiast meisje met haar verder gaat”.

Doel

Het ligt in de bedoeling de competitie dit jaar zoveel mee te pakken en toewerken naar een finaleplaats. Maar Anne Rikst zal ook nog met haar rijden bij de nationale damesklasse. De prachtig beschilderde ‘Eppinga-sjees’ mag ze beklimmen en het kostuum, geleend van tante Anthonia mag ze opnieuw weer dragen, nadat ze dat een paar jaar geleden ook al eens droeg tijdens enkele ringsteekwedstrijden die ze met opa Willem Eppinga uit Sondel mocht rijden.

Uitgesproken wens

Niet alleen Anne Rikst zal deelnemer zijn tijdens de Young Riders rubriek in Lunteren, ook paraveterinair Naomi Hendriks van Warbij uit het Gelderse Zuilichem doet mee. Deze 21-jarige dame is net als Anne Rikst besmet geraakt met het (tuigpaarden)virus via een ouder. In dit geval haar moeder Margreet Hendriks van Warbij, die we allemaal kennen als rijdster met de inmiddels elfjarige Merle van de Waelhoeve (v. Uldrik 457). Ooit sprak Margeet al eens de wens uit te willen tuigen. Inmiddels heeft dochter Naomi hetzelfde gedaan en droomt ze er stiekem ook van eens te gaan rijden in het Friese kostuum op een Friese sjees!

Jubileum

Concours Lunteren is voor Naomi altijd een bijzonder concours geweest. Ze reed er zelf al eens eerder bij de Young Riders, maar haar moeder natuurlijk ook. Vijf jaar geleden werd zij nog wel eens bijgestaan door Marcel van Bruggen uit Varik en destijds waren ze even bij hem te trainen om zich klaar te maken voor Lunteren. Aldaar liep ook Gerrel Vink rond die niets met tuigpaarden had, maar als dressuurruiter ervaren was. Toen hij de Friese Merle in het oog kreeg liet hij weten: “Zo’n goede Fries wil ik ook wel eens onder het zadel”. Dat was niet aan dovemansoren gericht en Margreet gaf hem de vrije hand op CH Lunteren dat jaar met de merrie te starten in de rubriek tuigen onder het zadel. Deze uitnodiging werd geaccepteerd. Het werd zijn eerste keer op een Fries, ook was zijn eerste keer op een tuigconcours. Niet alleen de liefde voor het Friese paard wakkerde aan met deze actie, ook de liefde tussen Gerrel en Naomi ontstond in deze periode, waarvan komende zaterdag een vijfjarig verkeringsjubileum gevierd mag gaan worden!

Naomi Hendriks en Gerrel Vink kijken op het Oranjeconcours in De Bilt 2023 alvast even de kunst af. (foto: Johanna Faber)

Betrokken

Merle van de Waelhoeve is momenteel de enige merrie op stal met de familie Hendriks. In 2019 bracht ze hengstveulen L’amour van de Waelhoeve (Tymen 503). Deze is inmiddels verkocht. Matthys Jr. van de Waelhoeve is net thuisgekomen na een opfokperiode en ABFP test. Naomi gaat met hem verder aan de slag en is reuze enthousiast over zijn kwaliteiten. Uit 2021 bracht Merle wederom een hengstveulen van Matthys 504. Deze staat nog in opfok. Naomi is net zo betrokken bij de sport en fokkerij als haar moeder. “Hengstenkeuzes maken we samen” zegt ze.

Onze oogappel

Naomi zal op CH Lunteren meerijden in de Young Riders rubriek. De gehele competitie rijden zal vanuit het zuiden niet zo gemakkelijk gaan want de meeste selectiewedstrijden worden in het noorden van Nederland verreden. “Ik vind Lunteren altijd een heel gezellig concours. Ik heb zin om met Merle te rijden. Ze is vaak wel heel heet, maar wel eerlijk. Als ze de ring in gaat weet ze precies wat er komen gaat. Dan verandert ze in een showpaard en komt haar front erop. Ze wil dan 100% voor mij gaan. Voor ons is Merle echt een gouden paard. Ze is ons oogappeltje”.

Naomi Hendrik en Gerrel Vink achter Merle van de Waelhoeve op een regionaal concours.