expand_more
search

Kapitale Joy (Tiede 501) wint ook in Noord Holland

calendar_today 5 augustus 2023

Joy van de Meikade Ster AA (Tiede 501 x Pier 448) is gehuldigd tot fokdagkampioen bij Fokvereniging Het Friesche paard Noord- en Zuid-Holland op zaterdag 5 augustus. De vierjarige merrie van Willem Lokhorst overtuigde sterk stappend, compleet in bouw en soepel in draf. Het reservekampioenschap ging naar de subliem dravende Amarens van Lapinenburg Kroon AAA (Jehannes 484 x Maurus 441) van Jan en John Boot.

Foto’s: Ingrid Truijens

100% score bij oudere merries

Oudkarspel werd de dag van de oudere merries. De beide vierjarige Stermerries, alsook de beide Kroonmerries die in de baan verschenen kregen een uitnodiging voor de CK, een score van 100%. ‘Kapitale merries’, noemde jury Piet Bergsma Joy (als driejarige algeheel kampioen in Midden Nederland) en de rassige Jaukje fan Meren-State Ster (Jurre 495 x Teeuwis 389) van Jan Vriend die ook naar Harich mag.
In de kampioenskeuring van de vier jaar en oudere merries moest de complete en ruim en soepel stappende Joy – uit Willem zijn favoriete fokmerrie Lieke v.d Wijzend Ster Preferent AAA – het opnemen tegen de fantastische draf van Amarens (als driejarige fokdagkampioen in 2019) die zoveel meters pakte dat ze drie passen minder nodig had om aan de andere kant van de baan te komen. Joy – beter stappend en completer in bouw – won van de rassige Amarens die zich mag gaan opmaken om een gooi te doen naar Model in Harich. Die route gaat ook de aansprekende, negenjarige Vroukje C Kroon AAA (Norbert 444 x Anton 343) van Sjaak en Annet de Wit doorlopen.

Eén driejarige Ster met een eerste premie

In Oudkarspel – waar het pas echt begon te regenen na de kampioenskeuring – vielen acht Sterren. Zeven kwamen er uit de rubriek bij de driejarige merries, één daarvan werd Ster met een eerste premie: Olga v/d Bokkefarm Ster (Jehannes 484 x Beart 411).
Olga maakte in de rubriek al indruk. De driejarige merrie van Cor en Nel Beentjes uit Heiloo is jeugdig en opwaarts gebouwd. Ze heeft lengte in het lichaam en beenwerk van goede kwaliteit. Ze stapt met ruimte en takt, en vooral in haar opwaartse draf imponeert ze met balans en souplesse, waarbij haar schakelend vermogen opvallend was . Met hun eerste premie Stermerrie verdienden de Beentjes ook meteen de fokkersstimuleringsprijs (een wisselbeker) van de fokvereniging voor de beste driejarige die gefokt en in eigendom is van een lid van de fokvereniging.

Drie hengstveulens met een eerste premie

Veulen nummer Wiebe van de Zuidermeer Hoeve (Fryso 518 x Tsjalle 454) kreeg het kampioenslint omgehangen van het beste veulen van een stamboek- of veulenboekmerrie. Het hengstveulen van Linda Prins uit Zuidermeer was één van de drie hengstveulens die een eerste premie haalde. Ook Waes van de Anne Hoeve (Ulbrân 502 x Norbert 444) en Walt van de Hargerweg (Auwert 514 x Dries 421) kregen een oranje lint mee naar huis. In het kampioenschap was het Walt – van de familie Kooijman – die zijn fraaie front en parmantige soepele draf beloond zag met het kampioenslint. Walt werd voorgebracht door de voorbrenger die de aanmoedigingsprijs verdiende: Age Jan Hospes van Stal Henswoude.

Zes merrieveulens met oranje lint

Bij de merrieveulens werden zes oranje lintjes uitgedeeld. Yfke (Jurre 495 x Reinder 452), Wieneke van de Hoogegeest (Gosse 526 x Tonjes 459) en Willemijn fan ‘t Blocklân (Waander 512 x Felle 422), Xophie van de Zomerdijk (Wibout 511 x Fabe 348), Yinte de B. (Tymen 503 x Jouwe 485) en Yfke van de Hargerweg (Tiede 501 x Bente 412). In het kampioenschap roemde Jan Hellinx de kwaliteit van de veulens: langgelijnd en met een beste stap. Het verschil maakte de draf en daarin liet Wieneke van mevrouw Bakker uit Akersloot haar balans en beste achterbeen zien en kreeg het kampioenslint omgehangen voor beste merrieveulen én het jeugdkampioenschap ging – door afwezigheid van een eerste premie enter of twenter – ook naar haar.

Klik hier voor de complete uitslag.