expand_more
search

Kapitale Syanke (Stendert 447) Model en fokdagkampioen in Alsfeld (Dts.)

calendar_today 27 augustus 2023

Op zaterdag 26 augustus is Syanke fan Synaeda Model AA (Stendert 447 x Beart 411) Model geworden en fokdagkampioen. Het reservekampioenschap was voor de kersverse Kroonmerrie Jette vom Coenenhof Kroon AA (Bikkel 470 x Maurits 437).
De beide merries kregen een eerste premie en wisten in hun tweede presentatie hun promotie te bemachtigen. ‘Het is geen makkelijke keuze’, verwoordde Dik Brummel die met Jolanda Slootjes de paarden keurde. ‘Je vergelijkt een vierjarige en een tienjarige merrie. Beiden hele mooie merries en je hoop dat de Kroonmerrie ooit nog eens zo wordt als de kampioen.’

Indrukwekkende Syanke

De tienjarige Syanke, gefokt door Anke Oosterbaan en in eigendom van Sebastian Schiller, maakte indruk met haar voorkomen en presentatie, waarbij haar krachtige draf met veel balans en ruimte opvielen. De merrie werd in 2019 fokdagkampioen in Blauwhuis en is een dochter van Wille fan Synaeda Kroon Prestatie AAA (Beart 411 x Onne 376), grootmoeder is Gonda F.T. Model Preferent AA (Onne 376 x Feitse 293) de halfzus van Sape 381, de fokzekere en sterk fokkende stam 50.

Kroonmerrie Jette

De vierjarige Jette vom Coenenhof Kroon AA (Bikkel 470 x Maurits 437) van Matthias Bongartz kreeg een eerste premie en kon met haar IBOP AA-score na de tweede presentatie haar voorlopig Kroonpredicaat verzilveren. ‘Ze heeft een goed rastype, mocht iets meer manen hebben, een goede bovenlijn en droge benen’, lichtte Dik Brummel toe. Ook in haar beweging kon de merrie overtuigen met een goede stap en een lichtvoetige draf met veel balans en een goed achterbeen.

Twee Sterren

Bij de opnames waardeerden de juryleden twee merries met een Ster. De negenjarige Talea Ster (Alwin 469 x Ludse 305) showde rastype, een mooi hoofdje, een goede bovenlijn en een iets afhellend kruis, lichtte Dik Brummel toe. ‘Ze heeft zich goed bewaard met een goede conditie en heeft een actieve stap en een ruime draf met een goed gebruik van het achterbeen waarbij ze wat meer opwaarts zou mogen bewegen.’
Bij de driejarigen verdiende Nellie van de Liede Ster (Epke 474 x Mewes 438) een Ster met een tweede premie. ‘Een merrie met veel rastype, een tikje week in de rug, maar met een goed kruis en een goede beenstand’, luidde de toelichting. ‘In stap is ze actief en ruim met balans en ze draaft opwaarts met een goed gebruik van het achterbeen.’

Xaver en Zoé veulenkampioenen

De veulenrubrieken in Alsfeld leverde twee eerste premies op, beide hengstveulens. Yep van M (Auwert 514 x Pier 448) kreeg een 8 voor zijn fraaie bouw, met een sterke bovenlijn. Een oranje lint was er ook voor Xaver van de Volgelsberg (Bartele 472 x Doaitsen 420) bezat een mooi hoofdje, moest in Yep voor laten gaan, maar in zijn stap en mooie opwaartse draf verdiende het veulen van Dieter Schmidt het kampioenslint van de hengstveulens.
Bij de merrieveulens waren er vier veulens die een tweede premie kregen. De jury koos voor Zoé Black Pearl E.T.-Ranch (Alger 422 x Eise 489) van Tina Schneider als kampioen. ‘Een goed ontwikkeld veulen met een goede stap’, lichtte Dik Brummel toe.

Klik hier voor de complete uitslag.