expand_more
search

Keuren in Australië: kampioenslint voor Stermerrie Inge fan Friesian Dreams (met video)

calendar_today 9 april 2023

In het warme Queensland was zaterdag 8 april keuringsdag nummer 8 in Australië voor Sabien Zwaga en Jan Hellinx een kleine thuiskeuring met drie paarden in Tully. Het kampioenschap ging naar de vijfjarige Inge fan Friesian Dreams (Ypeus x Bastiaan 510) van Toni en Louise Cerantonio die Ster met een tweede premie werd. Reserve kampioen werd haar vijf maanden oude zoon Victor of Paradise Friesians (Teun 505) die een tweede premie kreeg.

32 graden, 88% luchtvochtigheid

Fokkers Toni en Louise Cerantonio wilde liever niet met zijn paarden 18 uur reizen om naar de keuring in Queensland te gaan. Ze besloten de caravaan van juryleden en voorbrengers dicht bij hun thuis in Tully uit te nodigen. Vanwege de extreme hitte werden de drie paarden, Inge en haar twee veulens, later op de middag gekeurd, maar desondanks was het met 32 graden en 88% luchtvochtigheid extreem warm, voor de paarden, maar ook voor de voorbrengers.

Rassige Inge en lichtvoetige Victor

Kampioen Inge heeft veel ras, een edel hoofd en veel behang. ‘Ze is voldoende langgelijnd en een tikje zwaar en klassiek in bouw’, beschrijft Sabien Zwage. ‘Ze heeft een voldoende bovenlijn, een ruime, taktmatige stap en voldoende draf met een sterk gebruik van het achterbeen.’ Zoon Victor is voldoende langgelijnd met een hals die wat diep uit de borst komt en hij mocht wat meer kap hebben. ’Zijn stap was ruim en taktmatig in draf was hij lichtvoetig.’

Jonge fokkerij blij met een Stermerrie

Paradise Friesians is nog een jonge fokkerij en de Stermerrie was meteen een mooie opsteker. Inge is een dochter van veulenboekhengst met dekvergunning Ypeus fan ‘e Vesta Hoeve uit een dochter van Bastiaan 510. De merrie is gefokt door Marcella en Michael van der Heiden waar Ypeus op stal staat. Naast Victor was ook Inge haar tweede veulen Valentina of Paradise Friesians (Dirk T. van Sessing x Ypeus) op de keuring. Valentina was echter niet helemaal rad.

In het vliegtuig naar Nieuw Zeeland

Met deze keuring in Tully is de rondreis voor de juryleden en de voorbrengers in Australië afgerond. Ze stappen in het vliegtuig om naar Nieuw Zeeland te gaan voor de keuring van de The New Zealand Friesian Horse Society (NZFHS) op maandag, tweede paasdag.

Meer nieuws