expand_more
search

Keuren in Australië: merrieveulen Velvet Soap (Teun 505) kampioen (met video)

calendar_today 4 april 2023

De vijfde keuringsdag in Elmore, Australië leverde het kampioenslint op voor het bijna acht maanden oude merrieveulen Velvet Soap of Shepherds Hill (Teun 505 x Reinder 452). Op maandag 3 april wezen juryleden Sabien Zwaga en Jan Hellinx haar moeder Wenona of Bella Donna Ster AA (Reinder 452) aan als reserve kampioen.

Familie van Jehannes 484

In Elmore – in Victoria, het zuiden van Australië – kwamen een paar fraaie veulens in de baan. De blijmoedige Velvet Soap wist een eerste premie binnen te halen, met een 8 voor bouw waarbij het merrieveulen lichtvoetig en krachtig door de baan bewoog. Het bleek voor haar fokker Evanne Chesson een goede dag. Want de rastypische Wenona of Bella Donna Ster AA (Reinder 452 x Olof 315), de moeder van Velvet Soap, werd ook nog reservekampioen. De achtjarige Wenona werd gefokt door Wendy en Steve Fisher en is een dochter van Hinke F. van Dedgum Ster (Olof 315 x Oepke 266), de halfzus van KFPS stamboekhengst Jehannes 484.

Ster en 77 punten IBOP voor Ytka

Bij de op te nemen merries kon het juryduo een Ster toebedelen aan de achtjarige Ytka fan Wildcroft Ster AA (Age B. Ster x Jisse 433). De 1.61 meter hoge Ytka komt uit Dieke van Bokkum Ster AA (Jisse 433 x Nammen 308) en onderstreepte haar Ster met een tweede premie met een hele keurig IBOP rijproef. De merrie van Laura Nankervis haalde een score van 77 punten, waarbij ze voor haar impuls een 7,5 kreeg.
Er was nog een IBOP die 77 punten opleverde. Asante Sana of Breckenhill (Norbert 444 x Age B.) werd in een aansprekende menproef gereden naar haar AA-predicaat waarbij ze voor haar galop een 8 verdiende. Het was de allereerste IBOP menproef in Australië met zo’n mooie score. De zevenjarige merrie van 1.60 meter werd opgenomen in het stamboek met een derde premie.

 

 

Naar het oosten van Australië

Na de vijfde keuringsdag gaan Sabien Zwaga en Jan Hellinx op weg naar het oosten van Australië. In het vliegtuig en in de auto gaan ze van Melbourne naar Newcastle en verder naar Taree waar ze na dagen van prachtig zomers weer echt Nederlands weer aantreffen. Op naar de volgende keuringsdag op woensdag 5 april.