expand_more
search

Keuren in Australië: enterhengst Solace fan Friso dagkampioen (met video)

calendar_today 28 maart 2023

De eerste keuring van 2023 in Australië leverde op 28 maart het dagkampioenschap op voor enterhengst Solace fan Friso (Ypeus fan ‘e Vesta Hoeve x Wobke 403). ‘Een goed ontwikkelde, langgelijnde hengst met lange belijning en veel rasuitstraling dankzij een lange hals en een lichte hoofd-halsverbinding’, beschrijft Sabien Zwaga die samen met Jan Hellinx ‘Down Under’ de paarden keurt. ‘De stap en draf waren ruim voldoende.’

Reis van 5,5 uur naar de keuring

Solace is in eigendom van Dianne Hall uit Gledhow en maakte een reis van 5,5 uur om op de keuring te komen. Solace is een zoon van Ypeus Ster AA (Hinne 427 x Abel 344), uit de moederlijn waar ook Mintse 384 uit voortkomt. Hij is een veulenboekhengst met dekvergunning, waar in Australië vanwege de grote afstanden, veel gebruik van gemaakt wordt.

Reservekampioen negenjarige Tiara

De thuiskeuring in Brigadoon was klein maar fijn, zo zag het juryduo. Ze kregen vijf paarden in de keuringen en namen twee IBOP-proeven af. Het reservekampioenschap was voor de negenjarige Tiara KP (Omer R.S. fan Top en Twel x Loadewyk 431) die als veulenboekmerrie kwam en met een derde premie werd opgenomen. ‘Ze heeft een hoofd met veel expressie, een lange hals en een lichte hoofd-halsverbinding’, beschrijft Sabien de merrie van Alanna Preston uit Cottesloe. ‘In bouw mocht ze wat royaler en geslotener zijn. Haar stap was ruim voldoende en taktmatig. In draf werd het achterbeen voldoende onder de massa geplaatste maar mocht ze wat meer tot dragen komen.’ De moeder van Tiara is Fenne S.R. Ster A (Loadewyk 431) uit de fokkerij van Sjoerd Ruiter, zijn vader is veulenboekhengst met dekvergunning Omer R.S. (Brandus 345 x Jochem 259).

Sterhengst Vulcan

Het echtpaar Paul en Wendy Noone waren de voorbereiders van deze thuiskeuring en hadden Sterhengst Vulcan of Oakside (Norbert 444 x Adel 357) meegenomen. De 1.69 meter grote Vulcan werd onder het zadel gepresenteerd voor een IBOP en haalde 74 punten. De negenjarige zoon van Norbert 444 kwam tekort om in aanmerking te komen als veulenboekhengst met een dekvergunning.
Een tweede hengst, de vijfjarige Heiko KP (Ypeus fan ‘e Vesta Hoeve x Omer R.S. fan Top en Twel) van Jessica Bennett werd Voorlopig Ster verklaard.

40-jarig jubileum

Het was voor de Australische fokkers vier jaar geleden dat de laatste keuring kon worden georganiseerd. Sabien Zwaga en Jan Hellinx werden dan ook met open armen ontvangen in West Australië, waar hun rondreis van zo’n twee weken begon. Het Australische stamboek, de AFHS, bestaat die jaar 40 jaar en heeft een kleine 200 leden. De afstanden zijn groot en dat betekent dat ‘The Dutchies’ van thuiskeuring naar thuiskeuring gaan zodat de paarden niet extreem veel hoeven te reizen.

 

Meer nieuws