expand_more
search

Keuren in de VS: Estrella (Julius 486) Voorlopig Kroon en dagkampioen

calendar_today 11 november 2023

Op de keurring in Central California in de VS is de zesjarige Estrella MFR (Julius 486 x Folkert 353) dagkampioen en voorlopig Kroon geworden. Het reserve dagkampioenschap ging naar de eveneens zesjarige Floor S Ster AA (Uldrik 457 x Ulke 338) die zich van stamboek opwaardeerde naar een Ster met een tweede premie.

Sterk achterbeen in draf

Juryleden Wil Thijssen en Dik Brummel konden aan Estrella  een Ster met een eerste premie kwijt en waardeerden haar op naar Voorlopig Kroon aan het eind van de dag. Een royale, langgelijnde merrie, zo zagen ze. ‘Ze is rastypisch met een goede romprichting, droog beenwerk en correcte beenstanden.’ Estrella, gefokt door Maddi’s Friesian Ranch en in eigendom van M. & L. Peckham-Sweeney, was in het begin wat druk in stap, maar na enige ontspanning werd ze actief en ruim. ‘Haar draf is opwaarts met een sterk achterbeengebruik.’

Floor Ster en AA met 78 IBOP

Reservekampioen Floor S (Uldrik 457 x Ulke 338), gefokt door Boudewijn Sengers uit Asten en in eigendom van Annette Carpenter, had al een IBOP mentest afgelegd in de ochtend en haalde daar een hele mooie score van 78 punten. ‘Een rastypische merrie met een uitstekende draf’, aldus het juryduo.

Dorus kampioen bij de ruinen

Kampioen bij de ruinen werd Dorus fan de Klaster (Thorben 466 x Tymon 456). De door Obe Mous gefokte Dorus is in eigendom van Caysie van Bebber en verdiende een Ster met een tweede premie met een 8 voor draf.

Jeugdkampioen Queen Bodacious

Het jeugdkampioenschap gin naar Queen Bodacious (Thorben 466 x Doaitsen 420) die een eerste premie kreeg. De twenter van Daniel England kreeg als reservekampioen naast zich entermerrie Utske fan ‘e Francis (Tsjalle 454 x Jisse 433) van The Moore Revocable Trust en Francis Friesians.

Kampioenen hengstveulens: Winston en Willem

De kampioen bij de hengstveulens werd Winston MFR (Tsjalle 454 x Thorben 466) van Maddi’s Friesian Ranch die een eerste premie kreeg dankzij zijn soepele draf. Reservekampioen werd Willem fan Ness (Thorben 466 x Haitse 425) – goed voor een tweede premie – van Brian J. Ness en Michael Weiss.

Drie Sterhengsten

Bij de hengsten kon het juryduo nog drie hengsten Ster maken. De zeer rastypische driejarige Myles of Smiles, EFF Ster (Tsjalle 454 x Andries 415), de vierjarige Kjelt V Ster (Jehannes 484 x Beart 411) en de zesjarige Finn C. Ster (Beart 411 x Anton 343) – gefokt door Gert Cent uit zijn Paard van het Jaar Boukje C – die zijn 1.68 meter hoogte combineerde met een fraai rastype en een goede draf.