expand_more
search

Keuren in de VS: Fimke (Julius 486) verdient AAA, Kroon en kampioenschap

calendar_today 10 oktober 2023

Op de keuring in Hanford, Amerika was het de dag van de zesjarige Fimke (Julius 486 x Sipke 450). De merrie van Marieke Ypma en gefokt door Pier & Darlene van der Hoek haalde het AAA-predicaat in de IBOP, maakte promotie naar Kroon en werd gelauwerd als kampioen van de keuring. Het reserve algeheel kampioenschap wezen juryleden Popke van der Meulen en Willem Sonnema toe aan de driejarige Namke fan Dunegea Voorlopig Kroon (Haike 482 x Harmen 424) van fokker, eigenaar Roel Hofstee.

Marieke Ypma met Fimke, haar fokkers Pier en Darlene van der Hoek en juryleden Popke van der Meulen en Willem Sonnema

Vier van de zes driejarigen Ster

Namke kwam uit een sterke klasse met driejarigen. Van de zes merries kregen er vier een Ster, waarbij Namke een Ster eerste premie verdiende en later promotie naar Voorlopig Kroon maakte. ‘ Een merrie met veel statuur en ras uitstraling. Ze is sterk gebouwd en is voorzien van hard beenwerk’, aldus Popke van der Meulen. ‘Ze heeft een correcte stap en een draf met een mooie houding.’

Fimke met 82 punten voor haar IBOP

Namke werd reserve fokdagkampioen achter Fimke die als Stermerrie naar de keuring kwam. Vorig jaar won Fimke in Nevada ook al de fokdag en kreeg ze een Ster.  Met haar eigenaar en ruiter Marieke Ypma haalde ze in Hanford ’s morgens een IBOP score van 82 punten. ‘De merrie heeft een mooie lange hals en correcte bovenlijn en kruis’, zagen de juryleden. ‘Ze stapt ruim en actief en draaft lichtvoetig met een goed zweefmoment.’

Nog meer Sterren

Er vielen nog meer Sterren in Hanford. De zesjarige Daniek van de Grote Overbrug Ster (Alwin 469 x Tsjalle 454) werd opgenomen met een Ster tweede premie. De zesjarige stamboekmerrie Dieke fan de Kadys Ster (Jehannes 484 x Brend 413) werd Ster. Bij de hengsten werd de driejarige Merijn W Ster (Tiede 501 x Pier 448) Ster verklaard.

Zeus, kampioen hengstveulens

Haike 482-veulens met een eerste premie

Van de zeven hengstveulens die zich presenteerden voor de jury waren er zes zonen van Haike 482. Van de zeven  kregen er vier een tweede premie en twee een oranje lintje mee naar huis. Dat waren Zeus (Haike 482 x Thorben 466), die kampioen bij de hengstveulens werd, en Wes (Haike 482 x Norbert 444). Bij de zes merrieveulens viel geen eerste premie, wel drie maal een tweede premie. Hierbij zaten twee dochters van Haike 482.

Haike 482

De hengst Haike 482 van de familie Leyendekker werd in de lange lijnen geshowd. De 13-jarige Haike 482 Sport AA (Arjen 417 x Lute 304) liet zich nog heel verdienstelijk zien.

Klik hier voor de volledige uitslagen.