expand_more
search

Keuren in Zuid Afrika: Celeste (Dries 421) wordt Kroon

calendar_today 23 maart 2023

Zuid Afrika is een Kroonmerrie rijker. Juryleden Wil Thijssen en Ester Reen beloonden de zesjarige Celeste van Henson Kroon AA (Dries 421 x Winand 405) met het Kroonpredicaat. De merrie van Henson Friesian Stud van Henriet en Gawie Stoltz had een paar dagen ervoor op de thuiskeuring een fraaie 80 punten voor haar IBOP onder het zadel met Wium Van Huyssteen verdiend en de Stermerrie kreeg in Parys op de keuring een eerste premie en promoveerde naar Kroon. Celeste is een dochter van Trudy fan Ferwâlde Ster A, gefokt bij Klaas Bakker uit Ferwoude.

Tuigproef voor Maggie Doorndraai

In Parys legde Maggie Doorndraai Ster (Tjalf 443 x Adel v.d. Lievendaal) van Peu Bezuidenhout uit Upington een IBOP tuigproef af waarvoor ze 75 punten kreeg. Met name haar impuls, front en sterk gebruik van het achterbeen werden beloond met een 7,5.

Vier Sterren bij Doorndraai Friesian Stud

De thuiskeuring bij Doorndraai Friesian Stud leverde vier Sterren op. De vijfjarige Hermien van Doorndraai Ster (Dries 421 x Tjalf 443) verdiende het Sterpredicaat met een eerste premie. De combinatie van Dries 421 met een dochter van Tjalf 443 zorgde voor meer succes in de keuringsbaan bij Doorndraai Friesian Stud. De vierjarige Leonora van Doorndraai Ster (Dries 421 x Tjalf 443) werd gewaardeerd met een Ster tweede premie. Leonora komt uit Tandora Doorndraai Friesian Stud Kroon AA (Tjalf 443). Een Ster met een tweede premie was er voor de vijfjarige Heidie van Doorndraai Ster (Dries 421 x Ritse 332).  Bij de hengsten kreeg Isak van Doorndraai Ster (Dries 421 x Tjalf 443) een Ster toebedeeld.

Twee eerste premie merrieveulens

Bij de veulens konden ze twee oranje lintjes uitreiken. Thusnelda Doorndraai Friesian Stud maakte indruk met haar fraaie rastype, ruime stap en haar soepele draf. Het ruim vier maanden oude merrieveulen is een dochter van Reinoud fan ‘e Homar Ster Sport Elite AA (Beart 411 x Nykle 309), veulenboekhengst met dekvergunning, uit een stamboekdochter van Reinder 452.
De tweede eerste premie ging naar de eveneens rastypische Vivianne Doorndraai Friesian Stud (Tjalf 443) uit een merrie van Friso fan S. Ster Sport AA (Thomas 327 x Nammen 308).

Aaltje Ster bij Adelprag

De thuiskeuring in Potchefstroom bij Stoeterij Adelprag leverde een Ster met een tweede premie op voor Aaltje Ster (Bartele 472 x Maiko 373). De zesjarige Aaltje is gefokt door de familie Soepenberg in Den Ham en overtuigde in haar beweging.