expand_more
search

Keuring Australië: Bridget Ster en dagkampioen (met video)

calendar_today 30 maart 2023

De keuringtour door Australië bracht juryleden Sabien Zwaga en Jan Hellinx op donderdag 30 maart bij Friesian Dreams van Michael en Marcella van der Heiden. De thuiskeuring leverde voor de zesjarige Bridget Van Gelder Ster (Jurre fan ‘e Gaestdyk x Sjaard 320) het dagkampioenschap op. Bij de jonge paarden waardeerden de juryleden een veulen en een enter met een eerste premie, beide nakomelingen van een andere veulenboekhengst met dekvergunning: Ypeus fan ‘e Vesta Hoeve Ster AA (Hinne 427 x Abel 344).

Eerste premie Ypke reservekampioen

Op de tweede keuringsdag in Australië ging de wekker voor de juryleden om 4 uur in de ochtend om zo op tijd in Jagged, in de buurt van Adelaide, Zuid-Australië, de kunnen zijn. ‘Een kwaliteitsvolle keuring’, vat Sabien Zwaga aan het eind van de dag samen. Met Jan Hellinx begon de dag met drie merrieveulens, alledrie nakomelingen van Ypeus. ‘Zeer rastypische veulens met edele hoofdjes.’ Twee kregen een tweede premie. Ypke fan Friesian Dreams (Ypeus x Epke 474) van gastheer en gastvrouw Michael en Marcella van der Heiden ontving het oranje lint en aan het einde van de keuring mocht ze ook het reservekampioenschap in ontvangst nemen.

Eerste premie voor enter Sietske

Een eerste premie was er ook voor stalgenote en enter Sietske fan Friesian Dreams (Ypeus x Haitse 425). ‘Ze showde een goede draf met veel schakelend vermogen en een goed gebruik van het achterbeen’, licht Sabien Zwaga toe. Sietske komt uit Wietske Stal de Oergong Ster (Haitse 425) gefokt door Gonny en André Zwaagman-Frieswijk uit Huins.

Kampioen Bridget: opwaartse draf met veel takt en balans

Een Ster met een tweede premie én het kampioenslint was voor de in Australië geboren zesjarige Bridget van Gelder die naar de keuring kwam voor opname. ‘Een sterk gebouwde merrie met voldoende rasuitstraling en een goede romprichting’, beschrijft Sabien. ‘Ze is langgelijnd en heeft een opwaartse draf met veel takt en balans.’
Bridget is gefokt door Erica & Johan Lock en in eigendom van Jennifer Conner. De merrie is een dochter van Jurre fan ‘e Gaestdyk Ster Sport Elite AA, een veulenboekhengst met dekvergunning. De 12-jarige Jurre is een zoon van Tsjalle 454 uit Sterre fan Hickard Ster Sport (Ulke 338) en gefokt door Linda en Gooitzen Wester. Sterre is een volle zus van Aalwina fan Hickaerd Ster Sport Elite die pas geleden Sport Elite in drie disciplines is geworden.

Sterhengst Jelte

Bij de jonge hengsten was er nog een Ster voor Jelte fan Friesian Dreams (Omer 493). Jelte is een halfbroer van de eerste premie enter Sietske en komt ook uit Wietske Stal de Oergong. De vierjarige Jelte showde veel rasuitstraling. ‘Plus een sierlijke belijning, brede lendenen en een goed kruis. Daarbij kon hij opvallend goed stappen met een voldoende draf’, luidde de jurytoelichting.

Veulenboekhengsten Ypeus en Jurre

De veulenboekhengsten haalden mooie prestaties en lieten zich bovendien zelf ook van de goede kant zien. De 16-jarige Ypeus was best bewaard gebleven. De 12-jarige Jurre showde ‘veel ras en jeugd, hard beenwerk, een actieve stap en een mooi gebruik van het voorbeen in draf’, beschrijft Sabien.

Op naar Tasmanië

Na de keuring reisde het juryduo snel af naar Melbourne en vervolgden ze de reis met het vliegtuig naar Tasmanië voor een volgende keuringsdag.

Sabien Zwaga maakte van deze tweede keuringsdag een prachtige video: