expand_more
search

Keuring Zuid Afrika: nakomelingen Dries 421 in de kijker

calendar_today 17 maart 2023

Het keuringsseizoen is inmiddels in Zuid Afrika alweer begonnen. Juryleden Wil Thijssen en Ester Reen zijn afgereisd en troffen naast enthousiaste fokkers en eigenaren mooie veulens en paarden waarbij de in Zuid Afrika gestationeerde 22-jarige Dries 421 zijn stempel drukte op de resultaten.

Eerste premie voor Ulbert (Gerben 479)

In Krugersdorp startte de keuringstour van twee weken met een thuiskeuring bij Markus Botes. Daar werd een eerste premie toegekend aan het goed gebouwde en sterk stappende hengstveulen Ulbert van Black Onyx (Gerben 479).
Bij Doorndraai Friesian Stud van Marlise Botes werden twee paarden voor de IBOP beoordeeld. Zowel Maggie Doorndraai Friesian Stud Ster (Tjalf 443) als ook Viggo Doorndraai Friesian Stud Ster (Tjalf 443)  kregen een mooie score van 75 punten voor hun proef.

Eerste premie voor Thomas (Kalvin)

In Vereeniging kregen Wil Thijssen en Ester Reen een prachtig eerste premie hengstveulen te zien. Thomas van Henson (Kalvin fân Stal Bellefleur) van Henriet en Gawie Stoltz combineerde een fraaie bouw met een soepele beweging. De vader van Thomas is de veulenboekhengst met dekvergunning Kalvin fân Stal Bellefleur Ster Sport AA (Tsjalle 454 x Folkert 353). Kalvin – gefokt door de familie Derksen in Oosterhout – presenteerde zich zelf ook voor de jury en deed dat in een prima conditie. ‘Met een heel mooi rastype en een imponerende draf’, aldus Wil Thijssen.

IBOP van 80 punten voor Celeste (Dries 421)

Een hele fraaie IBOP van 80 punten liet Celeste van Henson Ster AA (Dries 421 x Winand 405) zien. De zevenjarige merrie van Henriet en Gawie Stoltz verdiende op alle drie de basisgangen een 7,5. Vorig jaar haalde Celeste haar Sterpredicaat en kreeg toen 78 punten voor haar IBOP. Daar deed ze nu nog een schepje bij bovenop wat haar 2 punten meer opleverde.

Celeste van Henson Ster AA (Dreis 421 x Winand 405)

Opvallende nazaten Dries 421

Bij Pela Graca van eigenaresse Celeste Steyn waren het vooral de nakomelingen van Dries 421 die opvielen. De 22-jarige Dries 421 wist het juryduo te imponeren met zijn duurzaamheid. Rassig, met een hele goede conditie en best bewaard beenwerk. In de lange lijnen liet hij een regelmatige stap zien met veel veer en in de draf showde hij een mooi voorbeengebruik en een sterk achterbeen. ‘Hij gaat zijn vader achterna’, aldus het juryduo dat daarmee doelde op Jasper 366. Ook Hette 481 (Norbert 444 x Rindert 406) presenteerde zich verdienstelijk in de lange lijnen. ‘Met een hele goede stap en een draf met een geweldig uitleggend voorbeen’, vast Wil Thijssen samen. ‘Er wordt heel goed op de hengsten gepast.’
Een eerste premie was er voor hengstveulen Thordis van Pela Graca (Dries 421 x Wikke 404). ‘Hij mocht wat edeler in het hoofd, maar combineerde een goed exterieur met een sterke stap en een sterke draf’, licht Wil Thijssen toe. Een oranje lint was er ook voor Truus van Pela Graca (Dries 421 x Alwin 469) die een fraai rastype combineerde met een zeer goede draf.

Ster tweede premie voor Lotte

Twee merries kwamen de baan in voor opname waarvan er één een Ster kreeg. De vierjarige Lotte van Pela Graca Ster (Dries 421 x Anton 343) verdiende een Ster met een tweede premie. ‘Een merrie met een goede bouw en ruim voldoende stap’, licht Wil Thijssen toe. ‘Haar draf mocht meer opwaarts maar is voldoende ruim met een goed gebruik van het achterbeen.’ Een derde premie was er voor de vierjarige Kelcie van Pela Graca (Hette 481 x Jisse 433) uit Modelmerrie Hielkje fan de Visscherwei Model AA.

Twee maal 77 punten IBOP

Bij de keuring op de thuislocaties komen de juryleden ook bij nieuwe Friese paardenfokkers. Zo ook bij Bloemfontein waar Zita van Aveleda (Bendiks fan ‘e Vesta Hoeve (een volle broer van Uldrik 457) x Doaitsen 420) een mooie IBOP proef aflegde van 77 punten. De achtjarige merrie overtuigde in beweging en kreeg op de keuring een derde premie. Eigenaar Barry Wolmarans bracht ook de achtjarige Sterhengst naar de IBOP en deze Walco B. Ster (Bjorn v/h Galgendaal x Tsjitse 387) werd vakkundig naar 77 punten gereden, met een 7,5 voor stap. ‘De paarden werden heel goed gepresenteerd en waren goed voorbereid’, complimenteerden Wil Thijssen en Ester Reen.

De jury vervolgt hun weg langs de thuiskeuringen waarbij een aantal paarden van deze fokkers zich op de laatste dag in Parys (op 21 maart) zullen presenteren.