expand_more
search

Lichtvoetige Jantje (Tiede 501) wint in Papenburg

calendar_today 7 augustus 2023

De vierjarige Stermerrie Jantje vom Fehnhof Ster AA (Tiede 501 x Jesse 435) is fokdagkampioen geworden op zondag 6 augustus bij Stal Tunxdorff in Papenburg. Het reservekampioenschap ging naar Louka fan ‘e Grupstal Ster AA (Tjebbe 500 x Norbert 444).

Voor stap en rastype een 8

Stermerrie Jantje, in eigendom van Christian Böhn, kreeg een eerste premie en bewoog met veel veer en souplesse door de baan. De vierjarige Stermerrie kreeg een 8 voor rastype en een 8 voor stap. ‘Ze heeft een mooi koppie met een lange hals plus een krachtige stap met in draf veel zweefmoment’, lichtte Will Thijssen die samen met Frans Smits de paarden keurde toe. In bouw kwam Jantje echter te kort voor graadverhoging naar Kroon.

Louka reservekampioen

Het reservekampioenschap was een was lastiger beslissing, gaf de jury aan. Daarvoor kwamen twee merries in aanmerking die een Ster tweede premie hadden gekregen. Twee merries ook uit de stal van Marit van Ingen Schenau. Uiteindelijk was het de vierjarige Louka fan ‘e Grupstal Ster (Tjebbe 500 x Norbert 444) die overtuigend van stamboek naar Ster promoveerde. Louka combineert een sterke bouw, een krachtige lange stap met veel ruimte in de opwaartse draf.

Twee driejarigen Ster

De derde plek in de kampioenkeuring was voor de driejarige Nova van ‘e Grupstal Ster (Rommert 498 x Reinder 452) die een Ster met een tweede premie kreeg. Nova liet een hele krachtige draf met een sterk gebruikt achterbeen zien.  Bij de driejarigen kregen twee merries een Ster met een tweede premie. De tweede was voor de fraai gebouwde Marja vom Friesenhof Altmark Ster (Jouwe 85 x Norbert 444), gefokt door Detlef en Petra Elling en in eigendom  van Vera Sarah Heydecke.

Herkeuring: Nela maakt moeder Preferent

Voor de herkeuring kwam Nela van den Meyerhöfen Ster (Matthys 504 x Jerke 434) in de baan. De driejarige merrie van Hans Jürgen Bothmer presenteerde zich beter dan op de keuring in juni en kreeg een Ster met een tweede premie. ‘Ze liet zich in beweging heel goed zien’, aldus Wil Thijssen. Met het Sterpredicaat van Nela werd haar moeder Claressa van de Weerdshof Ster (Jerke 434 x Anne 340) Preferent.

Twee Sterruinen, Otis met een eerste premie

Twee ruinen kwamen er in de baan. Jan van de zwarte Marie Ster (Rommert 489 x Stendert 447) imponeerde met een lange, krachtige stap en een draf met veel zweefmoment en haalde daarmee een Ster met een tweede premie binnen. Een eerste premie was er zelfs voor de driejarige Otis R. fan ‘e Grupstal (Tymen 503 x Norbert 444) die een 8 voor rastype en een 8 voor bouw kreeg. Otis is gefokt door de dit voorjaar overleden Louise Hompe en Ralph Wijnmaalen die de ruin in gezamenlijk eigendom heeft met Marit van Ingen Schenau. Otis – een halfbroer van reservekampioen Louka – heeft een heel fraai front, een lang voorbeen, de gewenste horizontale bouw met in beweging een krachtige stap en een draf met veel ruimte.

Twee eerste premie hengstveulens

Het kampioenschap bij de hengstveulens ging naar Xavi fan ‘e Grupstal (Jehannes 484 x Eise 489) van Marit van Ingen Schenau. De rastypische Xavi is een zoon van Pavo Fryso winnares Farah Diba fan ‘e Grupstal Ster AAA (Eise 489) en kreeg een 8,5 voor zijn draf wat de doorslag gaf voor het kampioenslint. Het reservekampioen was voor het tweede eerste premie veulen van de dag: Waander (Hilbrand 525 x Bartele 472) van Heinz Brügger. De vier merrieveulens die voor de jury verschenen kregen allemaal een tweede premie. Wil Thijssen en Frans Smits besloten tot kampioen te maken het veulen met de beste beweging: de moderne Wiisfamke (Gosse 526 x Jehannes 484) van Hilbert Lemstra.