expand_more
search

Liever naar Diever: Friese tuigpaarden in grote getale aanwezig

calendar_today 12 juni 2023

Stal Lueks organiseerde voor de tweede keer een regionaal tuigconcours op diens terrein in hartje Diever. Alles was tot in de puntjes verzorgd. De deelnemers wisten het concours ook massaal te vinden en dat leverde volle rubrieken op.

Zonen van Nane 42 aan kop

De limietklasse was in aanloop naar het concours al flink bezet wat uiteindelijk tot een splitsing van de rubriek mocht leiden. In de eerste groep een aantal paarden met weinig tot geen wedstrijdervaring of winstpunten. Broers Albert en Sybren Minkema streden in de kopgroep met elk een Nane 492-nazaat. Albert presenteerde Epke van de Lits, in eigendom van Jolanda Veenstra uit Drachten en Sybren zat achter Gouverneur fan ’t Hertefean. De evenwichtig Epke bleek van juryleden Gerard Lokhorst, Fetze Schotanus en Ria Hettinga de meeste voorkeur te genieten en pakte de winst. Gouverneur, die af en toe nog wat foutjes had werd tweede.
Met vijf deelnemers was de tweede limietgroep een stuk kleiner maar liepen ook hier sterke paarden. In deze groep greep Nico Calis jr. met Stal Jede’s Juwiel (Tsjalle 454) naar winst en werd Albert Minkema met Idsert van de Lits (Maurits 437) hier tweede.

Constantheid troef

Net als in de limietklasse bleek het woordje ‘constant’ het sleutelwoord tot winst. In de ereklasse werd door Feitse G.L. (Aan 416), GPD Ward (Thorben 466) en Durk (Tsjalle 454) behoorlijk fel gestreden om de winst in de overkamping. Daar waar Wiesje van der Woude met Durk de meeste aanmoedigingen vanaf de zijlijn mocht ontvangen, wist de gretig gaande Durk niet de gehele koers de balans en cadans stabiel te houden en moest een enkele keer een klein hupje maken. Dat kostte hem uiteindelijk de hoogste positie. Deze ging naar GPD Ward met Augustinus Hoekstra en daarna kwam Feitse G.L., met een derde stek voor Durk.

Goede kopnummers

In de damesklasse was de animo ook groot en reden er tien combinaties mee. Monique Brandsma-van der Meij debuteerde en deed dat niet geheel zenuwloos. Ze stuurde Stal Brandsma’s Diederik (Jehannes 484) echter dusdanig netjes door de baan dat een plaatsje bij de overrijders gehaald werd. Een kopgroep van vijf stuks liep nogmaals en daar kwam de sterk gaande Diesel Galloper (Omer 493) met Susan Wind verdienstelijk als winnaar uit de bus. Monique Brandsma werd tweede, nog voor Feitse G.L. met Leslie Agricola.
Bij de tweespanrubriek was al vlot duidelijk dat de spannen aan elkaar gewaagd waren en veelal in houding gelijk op liepen. Gert van Dijkhuizen reed Jannes fan Wettersicht (Menne 496) naast Tjeerd van de Bijschuur (Tsjalle 454) en deze nieuwe combinatie lijkt heel goed bij elkaar te passen. De twee moesten in de overkamping strijden tegen Albert Minkema met Idsert van de Lits en Jendrik van de Lits (Tymen 503), maar ook tegen Bauke de Boer die eveneens met een geheel nieuw span de strijd aan ging. Hij reed Jouke fan Bokkum (Alwin 469) met Vincent VDK (Jasper 366) en ook dit span zag er al veelbelovend uit. In de finale was het Minkema-span echter krachtiger, ruimer en flitsender en won, daarna Gert van Dijkhuizen en toen Bauke de Boer.

Tweemaal Susanne

Modelmerrie Susanne (Norbert 444) was ook op dit concours weer heel sterk in handen van Anne Rikst Eppinga. Ze kwamen uit in de Stal de Mersken/Stal Chardon Young Riders rubriek en wonnen deze overtuigend. Maud Gerding met Falko VDK (Tsjalle 454) werd hier tweede. Susanne liep vervolgens ook mee in de sterk bezette rubriek onder het zadel en pakte ook hier de winst.

Susanne (Norbert 444) wint de rubriek tuigen onder het zadel met Anne Rikst Eppinga als amazone. Foto: Johanna Faber.

Bekijk de volledige uitslagen van de tuigrubrieken Fries ras van CH Diever via deze link:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/