expand_more
search

Makkelijk bewegende Nore (Jurre 495) fokdagkampioen et Hossefolk

calendar_today 15 augustus 2023

De fokdag van fokvereniging ‘et Hossefolk’ van Terschelling op maandag 14 augustus leverde een eerste premie veulen, drie nieuwe tweede premie Stermerries én een eerste premie Stermerrie op. Diezelfde eerste premie Stermerrie Nore van de Irene Hoeve (Jurre 495 x Teeuwis 389) werd uitgeroepen tot fokdagkampioen met Yara van de Irene Hoeve (Alger 522 x Maurits 437) als reservekampioen.

Vier nieuwe stermerries

Met een stralend zonnetje en enthousiast publiek langs de lijn werden de paarden van Terschelling gekeurd door juryleden Corrie Terpstra, Willem Sonnema en aspirant-jurylid Antsje Holtrop. ‘We hebben een fijne keuring gehad met veel kwaliteit in de breedte’, sprak Corrie Terpstra het in grote getale toegestroomde publiek toe. Bij de driejarige merries werden maar liefst vier van de zeven merries Ster verklaard.

Souplesse en schakelen

Onder die vier stermerries zat ook de latere fokdagkampioen Nore van de Irene Hoeve. De jeugdige merrie met veel rasuitstraling en een sterke bovenlijn liet ook in beweging haar kwaliteit zien. ‘Nore is een merrie met een taktmatige en voldoende ruime stap en een opwaartse draf met veel souplesse en schakelend vermogen’, lichtte Corrie Terpstra toe. De Jurre 495 nakomeling is in eigendom van Ilmar Wessels & Martine Verduijn van West-Terschelling en gefokt door Yvonne Lamain van Midsland en mag zich in September laten zien aan vaste wal tijdens de Centrale Keuring.

Opwaartse Yara

Er was meer succes voor Yvonne Lamain, ook haar Yara van de Irene Hoeve kreeg een oranje lintje omhangen in een sterke groep merrieveulens. ‘Yara is een goedgebouwd veulen met een sterke bovenlijn en goede schouderligging. Ze waardeert zich op in beweging dankzij haar ruime stap en opwaartse draf met veel zelfhouding’, aldus Corrie. Dankzij haar eerste premie werd de Alger 522 nakomeling jeugdkampioen van de fokdag en mocht zich opstellen als reserve fokdagkampioen. Ook Yara kreeg een uitnodiging voor de Centrale Keuring in Harich.

Trotse fokker en eigenaresse van Yara van de Irene Hoeve; Yvonne Lamain en dochter Kim tussen Reinder Agricola en Jelmer Chardon. Foto: Johanna Faber.