In verband met een cursus is het Stamboekkantoor op vrijdag 24 mei gesloten. Onze excuses voor het ongemak.

expand_more
search

Ook Zhita heeft uitnodiging CK kampioenschap beste veulen uit veulenboek- of stamboekmerrie

calendar_today 21 augustus 2023

De Centrale Keuring kent dit jaar een extra kampioenschap bij de veulens. Het allerbeste veulen uit een veulenboek- of stamboekmerrie. Bijna elke fokdag heeft inmiddels wel een kandidaat voor deze titel geleverd. Bij de Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid-Nederland is het kampioensveulen uit deze klasse in Schijndel niet uitgebreid in beeld gekomen. Dat is Zhita (Tjebbe 500 x Epke 474) van (KFPS jurylid) Wil Thijssen die met het oranje lintje voor zijn merrieveulen ‘heel blij was.’ Zijn hulp moest echter op tijd weg en zo heeft Zhita haar huldiging gemist. Bij deze krijgt ze nog alle eer.

‘Goede genen komen er vroeg of laat weer een keer uit’

Zhita komt uit stamboekmerrie Ghita W.T. (Epke 474 x Tsjerk 328), met daarvoor de Ster eerste premie Meike W.T. Ster (Tsjerk 328 x Olof 315) die bij de tien beste merries van haar jaargang behoorde. Overgrootmoeder van Zhita is Vroni van het Wild Pad Ster Preferent (Olof 315 x Diedert 288) die op haar eerste vijf nakomelingen Preferent werd, een Modelmerrie met AAA predicaat en een hengst in het Centraal Onderzoek leverde. ‘Het veulen komt dus uit een goed fokkende lijn’, aldus Wil die alle vertrouwen in zijn kampioensveulen heeft. ‘En die goede genen komen er vroeg of laat toch weer een keer uit.’ Of Zhita naar Harich komt is nog niet zeker, want Wil heeft ‘nog een paar taken op de CK.’

Veulens aanmelden voor CK

Alle eerste premie veulens zijn welkom in Harich op de CK en dat geldt vanzelfsprekend ook voor de beste veulens uit de veulenboek- of stamboekmerries. Het verzoek aan de eigenaren is of ze deze veulens (in tegenstelling tot andere eerste premie paarden op de fokdagen) nog wel – tot en met 28 augustus – willen aanmelden via MijnKFPS.