expand_more
search

Oostenrijkse Magna (Bartele 472) wint in Duitse Mertingen

calendar_today 21 augustus 2023

Op zondag 20 augustus werd in het Duitse Mertingen de driejarige Magna fan Limbach Ster (Bartele 472 x Jasper 366) uitgeroepen tot algeheel kampioen. Als reservekampioen wezen juryleden Jan Hellinx en Frans Smits de kampioen van vorig jaar aan: Flore van de Bist Ster (Meinte 490 x Stendert 447), die met haar eerste premie merrieveulen in de baan verscheen.

De kampioenen van Mertingen (Foto’s: Stal Lueks)

Twee driejarigen Ster

Drie eerste premie veulens en vier paarden met een Ster, dat was de oogst op de keuring in Mertingen. Bij de driejarigen kregen twee merries een Ster: Magna fan Limbach Ster (Bartele 472 x Jasper 366) van de in Oostenrijk woonachtige Claudia en Peregrin Prexl kwam op kop. De modern gebouwde, hoogbenige merrie met een goed rastype en een goede romprichting mocht wat meer bespiering laten zien, maar bezat een sterke bovenlijn, showde een actieve en ruime stap en was opwaarts in draf.
Ook Merle Vroukje von Greifenstolz Ster (Beart 411 x Reinder 452) van Ralf Reinhardt kreeg een Ster. De langgelijnde merrie bezit veel rastype met een edel hoofd en een goede bovenlijn, liet een ruime en krachtige stap zien en een krachtige draf waarbij ze wat meer tot dragen mocht komen.

Ruin Iense en hengst Olke Ster

Bij de ruinen werd de vijfjarige Iense fan Ny Heremastate Ster (Eise 489 x Leffert 306) Ster met een tweede premie dankzij zijn mooie rastype en een goede schouder waarbij hij over de rug wat meer bespiering mocht laten zien. De stap is actief, in draf heeft hij een goed gebruik van het achterbeen en is goed in balans.
Een Ster was er ook voor de driejarige Olke R (Jurre 495 x Alwin 469). De evenredig gebouwde hengst heeft een mooi koppie en een lange hals, en mocht wat meer lengte in het lijf hebben. De stap is ruim en met souplesse, in draf heeft hij veel ruimte en kan snel schakelen.

Drie eerste premie veulens

Bij de veulens kregen er drie een eerste premie, de kampioenen kwamen beide uit de stal van Bettina Müller uit Munzingen. Bij de hengstveulens kreeg één hengstveulen het oranje lintje. Zaphir T. von Steinbach-Ries (Tiede 501 x Beart 411) showde een zeer goed rastype, met veel ruimte en souplesse in de beweging, lichtte Jan Hellinx toe.
Bij de merrieveulens vielen er twee eerste premies. Twee hele goede veulens, complimenteerde Jan Hellinx. Het kampioenslint bij de merrieveulens én het jeugdkampioenschap ging naar Yavanna P. von Steinbach-Ries (Matthys 504 x Dries 421) dankzij een fraai rastype en goede stap. De goed ontwikkelde en sterk dravende Zora von der Halde (Rommert 498 x Meinte 490) werd reservekampioen. Zora is een dochter van de kampioen van Mertingen het afgelopen jaar: Flore van de Bist Ster (Meinte 490 x Stendert 447) die een hele mooie presentatie liet zien, maar geen uitnodiging voor de Centrale Keuring kreeg.