expand_more
search

Oranjeconcours in De Bilt succesvol voor Stal Hoekstra

calendar_today 28 april 2023

Koningsdag is traditioneel de opening van het outdoor tuigseizoen. De Friese tuigpaarden waren aanwezig en vulden een viertal rubrieken. Drie van de vier werden gewonnen door de ‘GPD-paarden” van de familie Hoekstra uit Sibrandaburen.

Sterk achterbeen

In de limietklasse reed Augustinus Hoekstra met GPD Aron (Jouwe 485) naar het oranje rozet. Juryleden Gerard Lokhorst, Jenny Veenstra en Harco Naber zagen GPD Aron met veel front en sterke bewegingen door de baan gaan. Met name het sterke achterbeengebruik was doorslaggevend. In de open klasse bezorgde GPD Ward (Thorben 466) het tweede oranje lintje voor de Friese Kraamstal fan de Fiifhoeke. Ook nu zat Augustinus Hoekstra weer aan de leidsels. De houding en front van GPD Ward waren goed en het voorbeengebruik ruim.

Debutanten

In de damesklasse waren diverse nieuwe combinaties. Zo hees de 16-jarige Lieke Lueks zich voor het eerst in het Friese kostuum en debuteerde zij met Cecilia von Greifenstolz (Bartele 472). De merrie was nog niet helemaal constant en werd uiteindelijk vierde. Ook Setske de Jong vormde een nieuwe combinatie. Zij reed Dean fan Wettersicht (Jouwe 485), ook wel bekend als het ‘kalendermodel’ van de Friesian Horse Kalender. Dean is van Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen. De hengst toonde zich veelbelovend en kreeg in combinatie met Setske de Jong de prijs voor het schoonste geheel. Derde debutant in de damesklasse was Anneke van der Staal die voor het eerst achter GPD Ward (Thorben 466) werd gezet door broer Augustinus Hoekstra. “Ik vond het heel spannend, maar het ging gelukkig goed. Ik kon natuurlijk niet onderdoen na de winst van Augustinus” zegt Anneke lachend” na afloop van de wedstrijd, nadat ook zij de eerste prijs binnenhaalde.

Goede samenwerking

De laatste rubriek Fries ras op het Oranjeconcours was de tweespanrubriek. Twee spannen waren het meest aan elkaar gewaagd. Durk (Tsjalle 454) en Wietse (Thorben 466) van Jan Eppinga en GPD Aron en GPD Ward met Augustinus Hoekstra. Het werd uiteindelijk Eppinga die won. “Dit span vormde echt een mooi geheel en je kon goed zien dat deze paarden goed samenwerkten” zei de jury.

Bekijk de volledige uitslagen op:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/