expand_more
search

Sterk stappende Gaia Ster AAA (Meinte 490) kampioen in Limburg

calendar_today 1 juli 2023

De vijfjarige Gaia S. van de Sprong Ster AAA (Meinte 490 x Brend 413) is op zaterdag 1 juli algeheel kampioen geworden bij Fokvereniging Het Friesch Paard Limburg. Het algeheel reservekampioenschap ging naar de kampioen bij de driejarigen: Marchje fan der Byl Ster (Alwin 469 x Doaitsen 420).

Anita van Kempen met Gaia S. Van de Sprong Ster AAA (Meinte 490) en voorbrenger Willem Houterman. (Foto: Ingrid Truijens)

Stap doorslaggevend in kampioenschap

In de kampioenskeuring – inclusief zon – kregen Juryleden Sabien Zwaga, Annemieke Elsinga, Wil Thijssen en aspirant Maartje Nagtegaal de vier eerste premie paarden van de dag in de baan bij Manege De Vosberg in Panningen. ‘We hebben gekozen voor de meest opvallende stappers’, motiveerde Sabien Zwaga de keuze voor Gaia, die kampioen werd bij de vier tot en met zesjarige Stermerries en een uitnodiging kreeg voor de Centrale Keuring. De correct gebouwde merrie, gefokt door Anita van Kempen en in eigendom van de Franse Véronique Bernard, mocht rijker in ras en toonde wat eenvoudig, maar waardeerde zich enorm op in beweging. ‘Ze stapt opvallend goed met veel lichaamsgebruik en ruimte. In draf heeft ze veel schwung, balans en afdruk, waarbij ze haar voorbeen nog wat meer mag uitleggen.’ Gaia komt uit de sterk fokkende Sille Ster Prestatie (Brend 413 x Gerlof 294) die met Alive S. van de Sprong Kroon AAA (Beart 411) en Yara S. van de Sprong Kroon AA (Pier 448) – de reserve algeheel kampioen van Limburg vorig jaar – al twee Kroonmerries afleverde.

Algeheel reservekampioen en kampioen bij de driejarigen: Marchje fan der Byl Ster (Alwin 469 x Doaitsen 420) met (van links naar rechts) fokdagvoorzitter Frank van den Bogaert, Nicky Slegers, Willem Lokhorst en de voorbrengers van Stal fan de Kadyk. (Foto: Ingrid Truijens)

Jeugdige, krachtige Marchje kampioen bij de driejarigen

Bij de driejarigen kregen twee merries een Ster met een eerste premie. Marchje fan der Byl Ster (Alwin 496 x Doaitsen 420) van Willem Lokhorst werd kampioen bij de driejarigen en voerde de eerste rubriek aan. De door de familie van der Bijl uit Veenendaal gefokte eerste premie Stermerrie combineerde jeugd en kracht in haar bouw. ‘In haar hals mocht ze wat lichter, maar ze heeft een goed kruis en royale hoeven’, beschreef Sabien Zwaga die met name de stap van Marchje roemde. ‘Ze maakt veel ruimte en laat lichaamsgebruik in stap zien. In draf heeft ze veel balans en zweefmoment, en vouw in het achterbeen.’
Een Ster met tweede premie in deze rubriek was voor de royaal ontwikkelde Neïssa Du Granois Ster (Jehannes 484 x Haitse 425) die langgelijnd was en veel behang showde. ‘Haar stap is het minst sterk, die mag ruimer en makkelijker door het lichaam. In draf heeft ze veel takt, houding en balans.’

Koninklijke Nienke Ster met een eerste premie

Ook de tweede groep driejarigen kende een kopnummer met een Ster eerste premie. Nienke H Ster (Jehannes 484 x Norbert 444), gefokt en in eigendom van Jan Hellinx, is een hele aansprekende merrie: modern, langgelijnd en hoogbenig, vatte Sabien Zwaga samen. ‘Een merrie met Koninklijke uitstraling.’ Haar beenwerk is fijn en hard, de voorbeenstand mocht wat correcter. ‘Ze heeft een taktmatige stap waarbij ze wat meer ruimte door het lichaam mocht laten zien. In draf maakt ze veel goed’, vervolgde Sabien Zwaga. ‘Ze toont veel afdruk, veel vermogen, drukt de schoft mooi omhoog en heeft heel sterk achterbeengebruik. Ze kreeg een 9 voor de draf.’ Nienke H is een halfzus van Gys H Ster (Tsjalle 454) die dit jaar in de KFPS-nieuwelingencompetitie uitkomt.

Ook tante Oukje Ster

KFPS inspecteur Jan Hellinx had een goede dag. Naast de door hem gefokte Nienke H Ster kwam ook de tweede geplaatste merrie in deze rubriek uit zijn fokkerij en kreeg een Ster met een tweede premie. De jeugdige Oukje H Ster (Matthys 504 x Sape 381) die iets fraaier in het hoofd mocht, evenredig en correct gebouwd is en fijn beenwerk bezit, heeft een taktmatige stap die later in de groep beter werd. In draf toont ze een goede beentechniek en is ze lichtvoetig. Oukje en Nienke komen uit dezelfde familie: Oukje en de moeder van Nienke, Femke Glaura H. Ster (Norbert 444 x Sape 381) zijn halfzussen.
Een Ster met een tweede premie kreeg Monique fan de Ketting Ster (Teun 505 x Norbert 444) die evenredig is gebouwd, royale hoeven combineert met een ruime en taktmatige stap. ‘In draf was ze iets terughoudend, maar toont ze voldoende balans en buiging in het achterbeen.’

Boaike beste ruin

De beste ruin van de dag werd de zevenjarige Boaike van de Klei Ster (Beart 411 x Tsjalke 397) verdiende een Ster met een tweede premie dankzij veel statuur en rasuitstraling en een draf waarbij hij een mooi voorbeengebruik liet zien. Boaike is de vijfde Sternakomeling van Lobke Joukje Ster Preferent (Tsjalke 397 x Oege 267) en volle broer van twee Modelmerries: Yfke van de Klei Model AA en Sjieke van de Klei Model AA (beiden van Beart 411 x Tsjalke 397).

Zeven Sterren

In totaal verdienden zeven paarden een Ster. Bij de vier jaar en oudere veulenboekmerries kreeg Kenna Merte Z. Ster (Tsjalle 454 x Hinne 427), uit de merrielijn van Norbert 444, een Ster met een tweede premie. ‘Een zeer aansprekende, mooi gelijnd merrie’, complimenteerde Sabien Zwaga. Ze heeft een goede bovenlijn, mag iets opwaartser en heeft keihard en correct gesteld beenwerk. In stap toonde ze wat spanning. In draf laat ze een sterk achterbeen zien, vertrekt ze goed, kan ze schakelen en mocht ze haar voorbeen nog iets meer uitleggen.

Eerste premie enter Tiny Jeugdkampioen

Het jeugdkampioenschap was voor de enter die een eerste premie kreeg: Tiny fan ‘t Reidfjild (Auwert 514 x Alwin 469). Een enter met veel jeugd en rasuitstraling, beschreef Sabien Zwaga. ‘Ze kijkt helder de wereld in. Ze is correct gebouwd met een tikje onderhals, heeft droog beenwerk, stapt met takt en ruimte en draaft lichtvoetig met een goed gebruik van het achterbeen.’ Tiny is gefokt door L. Wiersma en in eigendom van Hamidreza Alagebandian uit Dubai.

Beste veulen van de dag: Xinram

Bij de veulens kreeg er één een oranje lint. Xinram van de Meikade (Herre 524 x Menne 496) werd kampioen bij de hengstveulens en beste veulen van de dag. Zijn beenstand kreeg wat kleine bemerkingen, maar zijn fraaie uitstraling, lichtvoetigheid en schakelend vermogen zorgden voor een 9 voor zijn draf. Xinram komt uit Lott van de Meikade Kroon AA (Menne 496 x Tsjalle 454) die vorig jaar algeheel kampioen op de keuring in Limburg werd.
Het beste merrieveulen was van Thomas Preiss uit het Duitse Kevelaer. Zoey fan Preiss (Waander 512 x Time 398) kreeg een tweede premie.

Klik hier voor de volledige uitslag van deze fokdag.

Meer nieuws