expand_more
search

Tastharen en haren in het oor: hoe zat het ook alweer?

calendar_today 18 april 2023

Met het keuringsseizoen in de startblokken worden ook de voorbereidingen getroffen om de veulens en paarden optimaal te presenteren. Onder andere het toiletteren van de paarden komt daarbij aan bod. Let daarbij op de regels die gelden voor het scheren. Het KWPN, dat dezelfde regels hanteert, heeft rondom deze materie een praktisch artikel in hun tijdschrift gepubliceerd.

Klik hier voor het artikel uit het KWPN magazine met duidelijke uitleg over de scheerregels

Het toiletteren van paarden is aan regels gebonden. Het afgelopen jaar werd erop gewezen en de reglementen beschrijven duidelijk dat ‘het verwijderen van haren aan de binnenkant van de oren en het verwijderen van tastharen rond oog, neus en mond niet is toegestaan’. Juryleden controleren dat en paarden die niet aan de voorwaarden voldoen kunnen niet aan de keuring deelnemen.

Attendeer uw trainingsstal

Wanneer u uw paard naar een trainingsstal brengt attendeer hen dan ook op deze regel om te voorkomen dat uw paard of veulen op de keuringsdag onverrichte zake naar huis gaat. De gedachte achter dit reglement is dat tast- en oorharen belangrijk zijn voor het welzijn en de gezondheid van het paard. En deze twee elementen komen in toenemende mate terug in de discussies die de paardensector met kritische organisaties voert.

 

 

Meer nieuws