expand_more
search

Twenter Sannie (Ulbrân 502) wint bij Groningen-Drenthe Combinatie van moeder Berber

calendar_today 9 augustus 2023

De tweejarige Sannie uit Nooitgedacht (Ulbrân 502 x Tsjalle 454) bewees tijdens de fokdag van de Groningen-Drenthe Combinatie op woensdag 9 augustus in Tolbert dat de jeugd de toekomst heeft. Sannie werd algeheel kampioen, het reservekampioenschap was voor haar moeder Berber uit Amen Kroon AA (Tsjalle 454 x Oege 267). Eigenaren Margé Emmens en Tina Berkepies stonden trots tussen hun twee kampioensmerries in.

Compleet twenter verslaat moeder

Eerder op de dag werd Sannie, gefokt en in gedeeld eigendom van de familie Emmens en Tina Berkepies uit Nooitgedacht, ook al jeugdkampioen, voor haar leeftijdsgenoot Silke Z. (Stendert 447 x Jasper 366) die het reserve jeugdkampioenschap mee naar huis mocht nemen. ‘Sannie is een heel compleet twenter, met een correct exterieur en een gemakkelijke, opwaarts draf’, aldus jurylid Piet Bergsma. Tijdens het algemeen kampioenschap nam ze het op tegen haar moeder Berber, die ook nog gefokt is door Tina haar zus Annie, waarna Margé en Tina de fokkerij met de ‘uit Amen’- fokkerij doorzetten. Met succes. De zevenjarige Kroonmerrie beweegt met veel souplesse en heeft een sterk ondertredend achterbeen, maar moest uiteindelijk toch haar dochter voor laten gaan.

Veel linten naar Nooitgedacht

Berber mocht zichzelf al kampioen noemen van de drie jaar en oudere merries. In dit kampioenschap nam de Tsjalle 454 nakomeling het op tegen oud-fokdag en CK-kampioen Mokkeltsje fan de Mersken Ster (Ulbrân 502 x Fonger 478) die met veel expressie en souplesse door de baan ging. De driejarige merrie van Age Okkema was de enige merrie in haar leeftijdscategorie die een Ster met een eerste premie in ontvangst mocht nemen. In totaal verdienden elf merries en Ster, Mokkeltsje kreeg een oranje lint. ‘Mokkeltsje is een moderne en langgelijnde merrie met een ruime, opwaartse draf en veel schakelend vermogen’, lichtte jurylid Jan Hellinx de primering toe.

11 Sterren, drie uitnodigingen voor de CK

Met in totaal 11 Stermerries in Tolbert en drie paarden met een uitnodiging voor de Centrale Keuring was het een succesvolle dag. Naast Berber gold dat voor de zesjarige Dyanne Kyra V. Ster AA (Jehannes 484 x Tsjalke 397) en de vierjarige Jildou R. Ster (Tymen 503 x Norbert 444) die ook naar Harich mogen afreizen.

Ymte, Yfke Mae en Wende

Er was meer succes voor de familie Okkema in Tolbert. Hun hengstveulen Ymte fan de Mersken (Martzen 521 x Lukas 324), gepresenteerd door naamgenoot Ymte Okkema, kreeg niet alleen een oranje lintje toebedeeld, maar mag zich ook kampioen hengstveulens noemen. In totaal kregen 10 veulens een oranje lintje. Wat Ymte lukte bij de hengstveulens deed de rastypische en luxe Yfke Mae D.J. (Jehannes 484 x Nane 492) van familie de Jager bij de merrieveulens. Het derde kampioenslint, voor het beste veulen van stamboek- of veulenboekmerrie ging om de hals van Wende van de Wende Hoeve (Waander 512 x Maiko 373) van Tedje J.M. Hackenberg-Kroek.

Leonardo eerste premie Sterruin

Met heerlijk keuringsweer was het goed toeven in Tolbert, waar drie ruinen aan de start verschenen. Twee kregen een Ster met een tweede premie. Eentje kreeg zelfs een oranje lint: de grote Leonardo (Jurre 495 x Tjalbert 460) van Rixte Ludema.