expand_more
search

Veulenseizoen: goede voorbereiding is het halve werk!

calendar_today 15 februari 2023

Het veulenseizoen begint langzaamaan op gang te komen en voor fokkers die nog even tijd hebben luidt de vraag: hoe gaat het met de voorbereiding?

Eigenlijk begint de voorbereiding van het veulenen al wanneer de merrie drachtig is. Want een goede conditie van de merrie is een belangrijk uitgangspunt voor een succesvolle geboorte en start van het veulen. Een fitte merrie betekent ook dat ze gevaccineerd is en ontwormd. Zorg er bovendien voor dat ze ruimschoots voor de uitgerekende datum in de omgeving staat waar ze ook gaat bevallen. Met een geboortebewakingssysteem bij de hand.

Veulenkit: onmisbaar!

Wanneer ‘le moment suprême’ is aangebroken wil je natuurlijk niet misgrijpen wanneer je wat nodig hebt. Een veulenkit met belangrijke spullen is dan ook onmisbaar.  Wat moet er aanwezig zijn:
o Een opgeladen GSM met telefoonnummer van de dierenarts
o Staart bandage
o Schone emmer
o Ontsmettingsmiddel voor de navel
o Navelklem
o Zeep om je handen te wassen als hulp nodig is
o Glijmiddel
o Een klysma
o Zak om de nageboorte in te bewaren
o Handdoeken

Veulen checklist!

Op de site van dierenarts Iris van Gulik is een veulen checklist te downloaden waarin omschreven staat wat je moet doen om je voor te bereiden op de geboorte van het veulen, hoe lang het één en ander mag duren, wat je wel en ook NIET moet doen bij de geboorte en wanneer het raadzaam is om een dierenarts te bellen.

De gratis checklist kun je downloaden via deze link.

Meer nieuws