expand_more
search

Zilveren Zweep voor Isabelle en Hummer (Elias 494)

calendar_today 18 februari 2023

De Zilveren Zweep op zaterdag 18 februari is gewonnen door Isabelle Vroomans met Hummer (Elias 494). Ze werden kampioen in de L2 in de Horses2fly KFPS sportcompetitie dressuur. Het kampioenschap in de L1 ging naar Jildau Hart met Gouverneur fan ‘t Hertefean (Nane 492), in de B ging het kampioenslint naar Marrit Waaksma met Tsjalling A (Jasper 366).

Zilveren Zweep winnares Isabelle Vroomans met KFPS bestuurslid Jan Veldhuizen en Johan Hielkema, voorzitter van de sportcompetitie (Foto: Johanna Faber)

Finaleproef beslissend

De finale in de L2 was op voorhand de spannendste bij manege De Caprilli in Sonnega. Drie amazones hadden in de selectierondes het maximaal aantal punten binnengehaald. Isabelle en Hummer waren in goed gezelschap van Thea Dijkstra en de kersverse Fries kampioen Harm fan de Koldenhool (Michiel 442) en Shannon van Manen met Graaf (Meinte 490). De finale – die voor 40% meetelt in de einduitslag – zou het verlossende woord gaan brengen.

Thea, Shannon en Isabelle

Thea reed een aansprekende proef met haar eigengefokte Harm: vriendelijk, zeer correct en zo stabiel als een huis. Ook Shannon maakte indruk met Graaf die met veel lossigheid door de baan ging. Isabelle en Hummer waren de laatste van het drietal en wist wat haar te doen stond. Ondanks de carnaval in het zuiden -‘alleen cola’- deed ze er een schepje bij bovenop waardoor Hummer zich met expressie liet zien en de oefeningen vloeiend uitvoerde. Met hoge punten – en een 10 voor halthouden – haalden Isabelle en Hummer de finale-overwinning, het kampioenschap in de L2 én het algeheel kampioenschap van deze dag met als beloning de Zilveren Zweep, beschikbaar gesteld door Stoeterij Bommelsteyn en al voor de dertigste keer uitgereikt. Niet de eerste keer voor de amazone. Met haar merrie Vajen (Tymon 456) haalde ze ook al eens de Zilveren Zweep naar huis.

 

Jildau Hart met Gouverneur fan ’t Hertefean (Nane 492) kampioen in de L1. Foto: Johanna Faber

Kampioen in de L1: Jildau en Gouverneur

In de L1 lag de podiumvolgorde meer open. Zeven combinaties kwamen met meer dan 200 punten naar de finale, variërend van 200 tot 208. Ze lagen dicht bij elkaar en dus kon er nog van alles gebeuren. Jildau Hart hield met haar Gouverneur fan ‘t Hertefean (Nane 492) het hoofd koel, ze reden een sterke en heel correcte proef en kwam met de overwinning in de finale als kampioen uit de bus. Het reserve kampioenschap was voor Rachel Haalstra met Hugo fan de Hynderwente (Alwin 469) die met de meeste punten uit de selectieronden kwam en vierde in de finaleproef werd. Het brons ging naar Janna Kes met Stal Okkema’s Hidde (Omer 493) die nipt voor Denise Speelpenning met Harley fan de Poortershoek (Tsjalle 454) eindigde.

De tweede beste score in de finaleproef was voor Anne-Rixt Verbeek en Grutske-Dame (Rindert 406), die in de einduitslag op de vijfde plek kwam.

Marrit Waaksma met Tsjalling A (Jasper 366) werd kampioen in de B. (Foto: Johanna Faber)

Marrit en Tsjalling kampioen in de B

In de B werd het kampioenslint om de hals van de 17-jarige Tsjalling A (Jasper 366) gehangen. Met Marrit Waaksma – nog maar kort een combinatie – reed de Sterruin naar de overwinning in de finaleproef en daarmee het kampioenschap bij de B. De jonge Fenne Timmermans wist met de zelfgefokte Imme fan Veldzicht (Alwin 469) het zilver te halen en de derde plek was voor Esther Zuiderveld met Bauke van de Lits (Fabe 348).

 

Meer nieuws