expand_more
search

Nieuwsbericht van Phryso.com

Blog New Zealand: eindelijk weer een Friese paarden weekend

calendar_today 5 november 2022
Blog New Zealand: eindelijk weer een Friese paarden weekend

Kia Ora! Hallo! Ik ben terug met een nieuwe blog en ik hoop dat u het leuk vindt om mijn Nieuws uit Nieuw-Zeeland bij te houden!

Fries paarden weekend

Sinds de lockdown-beperkingen geleidelijk zijn vervaagd, kan onze Friese paarden gemeenschap weer bijeenkomen voor persoonlijke evenementen! In augustus hadden we onze eerste Friesian Weekend Get-Together sinds het begin van de pandemie!
Veel NZFHS-leden kwamen samen in het National Equestrian Centre in Taupo (centraal Noordereiland) om het Friese paard te vieren, nieuwe leden te ontmoeten en, eerlijk gezegd, een beetje vakantie te hebben! We hebben bijgepraat, namen deel aan dressuurlessen met de geweldige trainer Debbie Barke, woonden een Fiber Fresh-voedingsgesprek bij en leerden veel over Keuring-voorbereiding en presentatie van de NZFHS-president , Louis Weitenberg, en vice-president, Baldeep Dhillon.

• Baldeep, met zijn hengst Jelle, die ons geweldige moves laat zien

• De eerste prijs voor onze loterij-inzamelingsactie was deze prachtige hoefijzerbal

Voor iemand die alle lockdowns in het Verenigd Koninkrijk had doorstaan, voordat ik terugging naar Nieuw-Zeeland en een herhaling doormaakte op eigen bodem, was ik ongelooflijk opgewonden om eropuit te gaan met mijn paarden en eindelijk een deel van onze Friese gemeenschap te ontmoeten persoonlijk!

Het was ook de perfecte gelegenheid om kennis te maken met mijn twee merries, de zesjarige Betje Ster (Uldrik 457 x Doaitsen 420) en de tweejarige Maike v.d. Koaimoune (Tiede 501 x Folkert 353), met binnenbak, voor toekomstige evenementen en keuringen! Ik was enorm trots op mijn twee meiden, die zich perfect hebben gedragen op de 3,5 uur durende rit heen (en terug!) en op een compleet nieuwe locatie. Ik had ze nog maar net binnengebracht van hun winteropfok, maar ze gedroegen zich onberispelijk en vonden het heerlijk om de paarden van andere leden te ontmoeten! Ik heb constant ontzag voor mijn dappere meiden, die alles op hun pad nemen (letterlijk)!


Betje (links) en Maike (rechts) in hun paddock bij het NEC, Taupo

Met Bronie Yucel, een andere Friese liefhebber

Een van mijn doelen bij het schrijven van deze blogs is om andere leden van onze Nieuw-Zeelandse Friese gemeenschap erbij te betrekken. Deze keer wil ik Bronie Yucel voorstellen, die een door en door Friese paarden liefhebber is, evenals de NZFHS Penningmeester.

De afgelopen 27 jaar zijn Bronie en haar man, Ali, betrokken geweest bij de horeca, met het runnen van hun eigen bedrijf. Hoewel dit niet veel tijd overliet, behielden ze hun hobby van fokken en werken met paarden. Bronie vond het ook leuk om vrienden te helpen op shows in alle disciplines, maar vooral in de dressuur.

Een tijdlang reed Bronie op een volbloed paard. En toen… ontmoette ze een Friese hengst genaamd ‘Dirk’. Nou, dat was dat! Bronie wilde meer te weten komen over dit ongelooflijke ras. Er waren toen weinig Friezen, maar met geduld en vastberadenheid vond Bronie een rasechte barokke Friese merrie.

Met twee schitterende hengsten die in hun gebied ter dekking stonden, slaagden Bronie en Ali erin om drie Friese veulens te fokken. Hun eerste merrieveulen kreeg bij hun eerste keuring een 2e premie – een trots moment!

Als penningmeester van het NZFHS-bestuur is Bronie van mening dat de oprichting van de Society een geheel nieuw niveau van communicatie binnen onze gemeenschap heeft geopend. Er zijn nu fokkers in het hele land en een toenemend bewustzijn van het ras. “Ik ben dankbaar dat ik er deel van uit mag maken”, zegt Bronie.

Voor nu tot de volgende keer!

Veel liefde,
Anna

• Maike (links) en Betje (rechts)