Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

AFHA-leden en hun Friese paarden volbrengen trektocht van 340 kilometer

calendar_today 28 juni 2023

Waarom zouden mensen uit het Canadese Alberta naar de Amerikaanse staat Washington gaan om met hun Friese paarden drie weken deel te nemen aan een 340 km lange ‘trail ride’? Was het om te ontsnappen aan hun drukke leven thuis? Was het om de witte sjawl te winnen, voor iedereen die de tocht succesvol heeft afgelegd? Of het tegenovergestelde; was het om iets te vinden om ze bezig te houden? Enny van Aken van de Alberta Friesian Horse Asscociation (AFHA) doet verslag.

Jaarlijks evenement

We deden mee aan de ‘John Wayne Pioneer Wagons & Riders “Cross State Ride”, dat is een jaarlijks terugkerend evenement. De organisatoren promoten het parcours “Palouse to Cascades” van het westen naar het oosten van Washington. Iedereen kan meedoen. Je rijdt te paard, rijdt met je wagen of fietst de 330 km over het verlaten treinspoor. Beginnend in het westen zie je jezelf en je paarden door gebieden trekken met de mooiste landschappen, variërend van kale, lege heuvels tot geïrrigeerde productieve landbouwgrond. Van een rotsachtige omgeving die zich uitstrekt tot zandgrond, diverse bodemtypen om mee om te gaan. Je beleeft de oversteek over watervallen, irrigatiekanalen, snelwegen en treinsporen. Je passeert tunnels, enorme duikers en het maakt niet uit op welk moment of waar je ook gaat; je werkt met je paarden. Ze werken elke dag hard om je naar je volgende kampeerplek te brengen; en ze moeten erop vertrouwen dat, waar je ze ook naartoe leidt, ze het kunnen… en dat deden ze!

Zes AFHA-leden met zes Fries paarden

Dit jaar deden zes AFHA-leden mee, met zes Friese paarden. Het kostte hen twee dagen om bij het startpunt in Easton (in het westen) te komen, daarna achttien dagen, inclusief vier rustdagen, om hun weg naar Tekoa (in het oosten) te vinden. Na weer een rustdag reden ze in één dag naar huis. Dit deden ze allemaal voor de tweede keer.
Saai? Helemaal niet!

  • De twee superhoge, onlangs gerenoveerde schragen van de brug (33 tot 38 meter hoog) voegden veel toe aan de ervaring.
  • Rijden over de Beverly Bridge, 800 meter lang en de Columbia River oversteken, was echt geweldig.
  • Het weer was deze keer koeler. Eigenlijk was het gewoon lekker.
  • De voet op de paden was gemakkelijker voor de paarden.
  • We werden verwend met veel avonddiners en een paar ontbijt- en entertainmentopties.
  • We hebben nieuwe paardenvrienden gevonden tussen de andere deelnemers.

En alle zes mensen en paarden waren er klaar voor.

Terugkijkend: wat is er voor nodig?

  • goede paarden en een positieve instelling.
  • het verzorgen van de paarden en proberen hun kracht en energie gelijkmatig te verdelen over alle dagen en verschillende afstanden variërend van 16 tot 42 km per dag.
  • zorg voor voldoende WATER.

Het is niet moeilijk te begrijpen dat alle zes de mensen (Jaap en Wilma Dominicus, Wim en Nita Floryn, Henk en Enny Van Aken) met volle teugen genoten van deze reis. Om het tot een goed einde te brengen vraagt ​​veel van elk individu en elk paard. De paarden werkten hard en hun eigenaren waren er voor hen, bij elke stap. Deze mensen waren er ook voor elkaar telkens wanneer of waar hulp nodig was: het gezelschap was sterk.

Zullen we het opnieuw doen?

Die vraag blijft voorlopig onbeantwoord. Wat we kunnen zeggen is dit: als je klaar bent voor de uitdaging: aarzel niet, meld je aan, maak je klaar en laat de wereld zien, ‘je bent sterk genoeg’!

Meer nieuws