Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Aftellen naar de HK met … vertaalster Marit van Ingen Schenau

calendar_today 6 januari 2021

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is het tijd voor de Hengstenkeuring. Publiek mag er niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit naar de HK en tellen af met mensen die vóór of achter de schermen nauw bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met Marit van Ingen Schenau, die voor het Duitse commentaar zorgt.

Hoewel haar achternaam Schenau Duitse roots zouden kunnen betekenen, is Marit geboren in Amsterdam en opgegroeid in Friesland, in de woongemeenschap De Grupstal in Oldeboorn. De fokkers herkennen die naam ongetwijfeld, want daar is de oorsprong van de fokkerij van Friese paarden met het achtervoegsel ‘fan ‘e Grupstal’. Onder andere de dekhengst Tsjalke 397 komt uit die fokkerij.

Paarden als beroep

“Ik had toen ik in Friesland woonde al veel ervaring opgedaan met Friese paarden en ben altijd gek geweest op dit ras”, vertelt Marit. “Graag wilde ik van de paarden mijn beroep maken, vandaar dat ik ervoor koos om de hippische beroepsopleiding in Deurne te doen. Na die opleiding heb ik drie jaar in Duitsland gewerkt bij ‘Friezenpferde Deckstation Lüneburgerheide’ van de familie Rolofs. Daar in Behringen stonden destijds Hannes 296 en Teake 273 ter dekking.”

Stall Tunxdorf

Marit verhuisde elf jaar geleden naar het Duitse Papenburg, waar ze samen met Tessa Nienhuis Stall Tunxdorf runt. Ook hun mannen, ambulance-chauffeur Jaap Zwik en hoefsmid Hilbert Lemstra helpen mee in het bedrijf. Stall Tunxdorf is met name gericht op het fokken, africhten en keuringsklaar maken van Friese paarden. Verder heeft Marit een aantal lesklanten, die ook veelal op Friezen rijden.

De Duitse taal

Marit spreekt uiteraard vloeiend Duits nu ze al zo lang in ons buurland vertoeft. Met de hippische terminologie is ze heel vertrouwd, omdat ze veel Duitse klanten heeft, óf om een paard bij haar stal te kopen of keuringsklaar te laten maken, of om les van haar te krijgen. Ze was een van de vertalers die meehielp met de Duitse versie van ‘Beoordelen van het Friese Paard’; vandaar dat het KFPS haar vroeg om tijdens de HK op te treden als de Duitse commentator.

Luisteren én praten

“Ik ben heel blij dat ik dit mag doen”, laat Marit weten. “Het is voor mij de eerste keer, en dan is het meteen zo’n speciale editie … Mijn taak is het om niet alleen de algemene informatie, bijvoorbeeld over het programma, maar ook het jurycommentaar over de hengsten, in het Duits te vertellen. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan; de jury is een tijdje aan het woord, en ik moet tegelijkertijd luisteren én zelf ook praten. Het tempo waarin er gesproken wordt goed volgen, dat wordt de grote uitdaging voor mij.”

Fit aan het werk

Van tevoren zal ze zich nog even goed verdiepen in de belangrijkste termen die aan de orde zullen komen. “Die moeten een soort automatisme worden; ik moet niet eerst hoeven zoeken naar een woord, want daarvoor zal het te snel gaan. We krijgen als commentator en vertalers een uitgebreid script; dat ga ik ook goed doornemen. En verder denk ik dat ik ervoor moet zorgen dat ik goed uitgerust ben… je moet je toch heel lang concentreren, dan moet je wel fit zijn …”

Netwerk-evenement

Publiek is er dus dit jaar niet bij tijdens de keuring, Marit is als commentator/vertaler een van de mensen die wél live bij de HK aanwezig is. “Normaalgesproken ga ik elk jaar naar Leeuwarden; de HK is een netwerk-evenement voor ons. We nodigen zelf klanten uit, we ontmoeten oude en nieuw klanten; ik heb eigenlijk nauwelijks tijd om iets van de keuring mee te krijgen. Deze keer kan ik me volledig focussen, al zal de focus niet op de paarden kunnen liggen, maar op wat er gezegd wordt door de experts.”

Kampioen 2021

Of ze een favoriet heeft voor het algemeen kampioenschap? “Nou, dat durf ik deze keer echt niet te zeggen! De omstandigheden zijn voor iedereen zo onwennig, ook voor de hengsten. Misschien reageren ze nu er geen publiek zit om hen aan te moedigen heel anders. De juryleden zullen de voors en tegens van een paard tegen elkaar afwegen en het beste paard kampioen maken. Ik heb er in elk geval enorm veel zin in om het mee te maken en de Duitse kijkers zo goed mogelijk van commentaar te voorzien. Ik kijk er heel erg naar uit!”

Lees ook:
Aftellen naar de HK met … het programma
Aftellen naar de HK met … ringmeester Rein Hettinga

Foto: Privébezit

Deel dit bericht

Meer nieuws