expand_more
search

Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)

calendar_today 24 april 2020

Wat was het een bijzondere week. Ten eerste was het natuurlijk enorm spannend afgelopen dinsdag met welk nieuws onze Minister-president Mark Rutte zou komen. Dat de regels nog maar heel voorzichtig versoepelt worden, daar moeten we begrip voor hebben, het moet wel.. Maar ik kan me zo goed voorstellen dat het voor velen van ons onvoorstelbaar moeilijk is om positief te blijven. Een eigen bedrijf, ouderen in verpleegtehuizen, gehandicaptenzorg, opa’s en oma’s die nog steeds hun kleinkinderen niet kunnen zien…. Het is verschrikkelijk, maar voor nu moet het zo. Door dit alles ga je dingen wel meer waarderen die normaal zo vanzelfsprekend zijn.
Zo was ik afgelopen zaterdag helemaal gelukkig. Hessel heeft Nanja, onze drachtige Stermerrie opgehaald die nog bij Marieke (zijn dochter) stond. Wat is ze mooi en wat heeft ze een enorme buik. Nu al onze paarden thuis op stal zijn kan het aftellen beginnen. Nog dik drie weken en dan moet Nanja als eerste bevallen.

Elke merrie eigen draagtijd

Ik krijg regelmatig de vraag hoe weet je nou dat het veulen pas over drie weken komt en niet twee weken eerder. Dit heeft te maken met de leeftijd van de merrie. Ik zie regelmatig een bericht voorbij komen van een veulen dat twee weken te vroeg zou zijn geboren. De werkelijkheid is eigenlijk net iets anders. Merries hebben namelijk geen vastgestelde draagtijd van 11 maanden. Deze draagperiode (11 maanden) is het gemiddelde van alle draagtijden van alle merries! Iedere merrie heeft haar eigen specifieke draagtijd. Deze periode varieert van 10 tot 12 maanden; het gemiddelde ligt op 11 maanden.
Jonge merries dragen hun eerste veulen vaak 2 weken korter, om de jaren daarna te vervolgen met hun eigen specifieke draagtijd. Meestal bereiken ze deze specifieke draagtijd na 3 veulens en die is voor elke merrie redelijk vast. In uitzonderlijke gevallen komen dus draagtijden van een jaar voor! Een geboorte eerder dan 10 maand is meestal wel echt te vroeg maar in zo’n geval is er sprake van een abortus. Het veulen wordt dan dood geboren of is niet levensvatbaar bijvoorbeeld door Rhino-infectie of een afwijkende dracht.

Veulen past zich aan merrie aan

In het algemeen hoef je niet bang te zijn voor een te zware vrucht bij een lange draagtijd, ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld een ponymerrie die gedekt is door een veel grotere hengst. De grootte van een veulen past zich op een natuurlijke manier aan aan het formaat van de moeder. Bij koeien is dit heel anders. Bij een langere draagtijd van 9 maanden kan het kalf nog wel een halve kilo per dag groeien! Hierbij is ook de stier, zijn geboortewicht en draagtijd heel sterk van invloed op het geboortegewicht van het kalf. Maar goed, hier hoeven wij ons dus geen zorgen over te maken. Onze merries zijn 15 en 16 jaar en hebben al veel veulens gehad en hebben daardoor dus hun eigen “vaste” draagtijd ontwikkeld.

Palletbox voor hooi

Om terug te komen op Nanja: wat is het een ontzettend lief paard. Mede om haar lieve, rustige karakter hebben wij haar gekocht. Ze liep zaterdag van de trailer af en keek eens rustig om haar heen en het was direct goed. Henk, mijn vriend, is ook al gek op haar. Henk had eerder niks met paarden maar nu.. Af en toe denk ik ‘waar is Henk?’, en dan staat hij weer te knuffelen met één van onze paarden in het land. Nu bracht hij Nanja na haar komst ook zelf naar het land. Hessel had de afrastering, en het land inmiddels gecontroleerd dus daar kon ze direct in. Ook heeft hij dit jaar voor de drachtige merries een palletbox gekocht. Jobke vond het hooi op de grond vorig jaar namelijk een prima matras, je kon het hooi niet in het land gooien of hij lag er al op. En als de prins eenmaal was uitgeslapen ging hij er vervolgens overheen plassen, de boef. Dit is nu mooi opgelost met de palletbox. Ook is de hoefsmid deze week langs geweest. Dat kwam mooi uit want Nanja kon nog mooi even bekapt worden voordat ze haar veulen krijgt. En ook hier liet ze ons weer versteld staan over haar rustige, lieve karakter. Ze gaf keurig haar rechtervoorbeen aan de smid terwijl ze met linksachter in rust stond! Ze stond dus op twee benen!

Jobke’s bal

Alles is nu klaar voor de komst van de veulens, het land inclusief palletbox en natuurlijk “Jobke’s” bal, alleen ligt deze nog niet in het land waar de veulens in komen. Ik noem het maar “Jobke’s” bal want wat was hij gek op die bal! Omdat hij vorig jaar bij ons het enige veulen was en ik niet de hele dag de tijd had om met hem te spelen, gaven we hem de bal. De eerste bal was binnen een uur kapot, en de tweede waaide om de haverklap in de sloot en dan stond Jobke er beteuterd naar te kijken. Het moest dus een zware, sterke bal zijn maar niet te zwaar om nog te kunnen rollen. Zo kwamen wij uit bij de bal uit de dazenval die wij niet meer gebruikten. Hier zit ook nog een handvat aan waardoor Jobke hem beet kon pakken en er mee rond kon rennen. De overige veulenspullen zitten allemaal in een houten kist. Deze kist gaat pas open als het eerste veulen geboren is. Noem het maar een soort van bijgeloof. Het blijft telkens weer een groot wonder, dat beseffen we heel goed. Als ik af en toe ook een bericht voorbij zie komen dat het veulen of de merrie het niet gehaald heeft, dan gaat je dat door alles heen. De nachtmerrie van iedere fokker. Wij hebben geprobeerd de merries zo goed mogelijk te begeleiden, nu moet de natuur zijn gang gaan en hopen we dat alles goed gaat. Spannend!!

17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)

10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte

4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)

27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment

20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus

13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)

6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig

28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

Deel dit bericht

Meer nieuws