Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Blog-Ester: over de drive-in spermabank, twee eicellen en dromen van een zesspan

calendar_today 28 augustus 2020

Na het keuzemoment van vorige week welk veulen ik zou houden en de geweldige oplossing dat onze veulens Nine en Maike bij elkaar blijven, was het deze week weer tijd voor iets wat ons nu al maanden bezig houdt: het drachtig krijgen van onze Stermerrie Nanja. We hebben haar nu een paar keer geïnsemineerd en helaas is ze nog niet drachtig. Ondanks dat we er van alles aan hebben gedaan. We hebben haar een stukje dichtgezet zodat ze geen lucht kon aanzuigen, we zijn gewisseld van hengst en hebben haar ondersteund met hormonen. Maar helaas tot nu toe is het nog steeds niet gelukt. Hessel zegt: ‘We kunnen nog één ding proberen: haar insemineren met onverdund sperma.’ Ik zei: ‘Wat moet dat moet, als het dan niet lukt, houdt het op en hebben we er alles aan gedaan, Hessel ging direct Age Okkema van Stal de Mersken bellen om te vragen hoe hij daarin stond. Hessel belde en zonder dat hij het voorstel deed om Nanja te insemineren met onverdund sperma, bood Age dit zelf al aan. ‘Kom hier maar heen met de merrie en dan regelen we dat.’ Toch wel erg fijn dat de hengstenhouder meedenkt in dit soort “probleemgevallen”.

Zeg maar nee…

Vorige week donderdag is Hessel voor de eerste keer met Nanja en haar veulen Nine naar Stal de Mersken gegaan om haar te laten insemineren van Ulbrân 502. Nadat we geswitcht waren van hengst en dit blijkbaar ook niet hielp om drachtig te worden, zijn we weer teruggegaan naar onze eerste keus Ulbrân 502. ‘Als het ei er morgen nog niet af is kom je zaterdag maar weer’, zei Age nog. En je raadt het al, het ei was er niet af. Maar dat niet alleen, we scanden Nanja vrijdagavond en wat zagen we. Er was niet 1 ei mooi rond en groot, maar intussen waren het er 2! Beiden dik 4 cm. Oh jee, het zal toch niet dat beide eitjes gaan ovuleren. Hessel zei: ‘ik weet het niet, we gaan het zien, morgen eerst maar weer naar Age.’

Drive-in spermabank

De volgende dag, zaterdagmorgen zijn we in alle vroegte naar Stal de Mersken gegaan. Nanja loopt altijd zo de trailer op en Nine doet al precies hetzelfde. In de trailer staat Nanja vast en Nine los. De voorste stang in de trailer voor Nine halen we eruit zodat het veulen niet over de stang kan komen. In de “punt” van de trailer, dus voor merrie en veulen stapelen we 3 grote pakken hooi op elkaar. Zo kan het veulen niet in de punt terecht komen tijdens plotseling remmen of dat het op onderzoek uitgaat in de trailer. Tevens dient het direct als vervanger voor het hooinet zodat merrie en veulen lekker kunnen eten onderweg. Maar goed eenmaal aangekomen bij de “drive-in” spermabank bij Stal de Mersken was Ulbrân al druk bezig om ons te voorzien van een buisje onverdund sperma. Nanja en veulen bleven mooi op de trailer staan. Het sperma werd opgevangen en binnen een paar tellen bij Nanja ingebracht op de trailer. Na een kop koffie konden we weer gaan, geweldig toch.

Dubbele kansen

Zondag gingen we Nanja weer scannen, en ja hoor 1 ei was aan het ovuleren, je kan dit zien doordat het ei dan niet meer rond is maar meer op een halve maan lijkt. Het andere ei was nog steeds 4 cm en nog hard. Maandag toch nog maar even weer scannen, je weet maar nooit. En ja hoor, het tweede ei was ook geovuleerd! Nu zijn er dus twee eitjes vrijgekomen en hebben we eigenlijk dubbele kansen. Er zijn nu drie opties: niet drachtig, 1 ei bevrucht of 2 eitjes bevrucht. Normaal word je niet blij van 2 geovuleerde eitjes. Dit geeft immers kans op een tweeling wat bij een paard niet wenselijk is. Gelukkig hebben we Hessel!! Die al vaak in zijn 42-jarige carrière 1 ei erbij weggeknepen heeft. Dus wij zien dit maar als dubbele kans! Als het nu niet lukt dan houdt het voor dit seizoen op. Over 18 dagen scannen en geloof me dit wordt de spannendste keer…..

Op naar het zesspan

Gelukkig is onze Stermerrie Roza alweer 2,5 maand drachtig van Jehannes 484. Ze loopt tevreden in het land met Maike nog aan de voet. Rond drie oktober gaat Maike naar Rene, haar nieuwe eigenaresse en mijn Nine gaat mee. Samen zullen ze daar met waarschijnlijk nog een merrie veulen de eerste drie jaar opgroeien, echt een fijn idee. ‘Als Maike weg is dan pak ik het rijden met Roza weer op’, zei ik tegen Hessel die daarop bedacht. ‘Dan ga ik weer verder met Roza voor de wagen.’ Hij begon te glunderen. Hessel keek mij en lachte. ‘Es, nog eenmaal een zesspan voor de wagen aan het einde van het jaar, dat zou fantastisch zijn! Dromen zijn er om uit te laten komen, we gaan het zien…

Deel dit bericht

Meer nieuws