Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Boete op risicoparingen en andere discussieonderwerpen op de regiovergadering

calendar_today 8 mei 2022

Vanaf 8 mei staan de regiovergaderingen op de kalender. Tijdens negen bijeenkomsten in Nederland en drie online bijeenkomsten voor de buitenlandse leden wordt er door het KFPS met haar leden van gedachten gewisseld over een aantal voorgestelde aanpassingen en wijzigingen. Bovendien staan er een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda rondom fokkerij, zoals het stimuleren van laagverwantschap. Genoeg redenen dus om de vergadering in uw regio bij te wonen.

Boete bij risicoparingen

Met gezondheid op één in het fokdoel is het minimaliseren van aangeboren aandoeningen zeer belangrijk. Een voorstel tot wijziging van het registratiereglement is het opleggen van een boete bij het maken van een risicoparing met waterhoofd en dwerg. Bij een risicoparing – een paring tussen twee dragers – is de kans 25% op een lijder van de afwijking waterhoofd of dwerg. Het voorstel voor wijziging is een boete van € 2000 op te leggen aan de eigenaar van de merrie op het moment van insemineren.

Aanpassing Prestatiepredicaat

De doelstelling van het Prestatiepredicaat is merries te onderscheiden die aangetoond hebben over sportaanleg te beschikken op basis van hun nakomelingen. Het aantal merries dat jaarlijks het Prestatiepredicaat toegekend krijgt groeit vrij snel. Een merrie ontvangt dit predicaat wanneer drie nakomelingen het Sportpredicaat halen of minimaal 75 punten scoren in de aanlegtesten (ABFP, IBOP en CO). In de regiovergadering wordt op deze laatste eis een wijziging voorgesteld, namelijk om paarden vanaf 77 punten oftewel minimaal een AA-score mee te nemen.

Deel dit bericht

Meer nieuws